Tiedote

Elintarviketeollisuus lähtee syksyyn hyvässä vireessä

Julkaistu:

Tulevaisuudenuskosta ja myönteisestä vireestä kertovat useat investoinnit uusiin tuotantolaitoksiin. Tällä viikolla otetaan käyttöön peräti kolme huippumodernia tehdasta eri puolilla Suomea.

Suomalaisessa elintarviketeollisuudessa otetaan käyttöön loppukesän aikana useita uusia tuotantolaitoksia, muun muassa Valion välipalatehdas Riihimäellä, HKScanin siipikarjatuotantolaitos Raumalla ja Satamaidon meijeri Ulvilassa. Ne ovat kooltaan huomattavia investointeja, joiden ansiosta yritykset pystyvät vastaamaan entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin ja valmistamaan ajan trendien mukaisia tuotteita kotimaahan ja vientimarkkinoille.

Uutta teknologiaa hyödyntävät laitokset vahvistavat alan elinvoimaa, rakentavat perustaa tulevaisuuden kasvulle ja parantavat kilpailukykyä. Iskukykyä tarvitaan etenkin, kun ponnistellaan uusien markkinoiden avaamiseksi ulkomailla, mutta myös kilpailtaessa kotimarkkinoilla.

Moderneissa tuotantolaitoksissa on investoitu teknologian lisäksi henkilöstön työskentelyolosuhteisiin kehittämällä työturvallisuutta ja työhyvinvointia. Eikä ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä edistäviä toimiakaan ole unohdettu.

Vakaa toimintaympäristö houkuttelee investoimaan

Nyt valmistuvia investointeja käynnistettiin vuonna 2015, joka oli elintarviketeollisuudessa kapasiteetin lisäämiseen tähtäävien investointien huippuvuosi. Tilastokeskuksen mukaan alan kiinteät investoinnit olivat tuolloin 432 miljoonaa euroa.

EK:n kesäkuussa julkistaman investointitiedustelun mukaan elintarviketeollisuuden investointisumma kasvoi vuonna 2016 selvästi ja investointien arvo oli noin 570 miljoonaan euroa. Tänä vuonna investointien arvoksi arvioidaan 510 miljoonaa euroa. Elintarviketeollisuuden osuus koko tehdasteollisuuden kiinteistä investoinneista olisi kuluvana vuonna siten noin 12 prosenttia.

– Investoinnit tehdään aina pitkällä aikajänteellä ja investoiva yritys hakee kasvua kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Jotta myönteinen vire ja tulevaisuudenusko yhä vahvistuisivat, yritykset tarvitsevat vakautta ja jatkuvuutta toimintaympäristöönsä, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta muistuttaa.

Valtiovalta on ottanut ilahduttavasti asiakseen elintarvikkeiden ja juomien vienninedistämisen, mutta miten käy, kun uusi vaalikausi alkaa taas parin vuoden kuluttua?

– Viranomaisilla on keskeinen rooli elintarvikkeiden viennin mahdollistajina esimerkiksi erilaisissa lupa-asioissa. Tarvitaan yli hallituskausien ulottuvaa lakisääteistä rahoitusta, että viranomaiset pystyvät hoitamaan tehtävänsä tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Etenkin Eviran ja Food from Finland -kasvuohjelman resurssit on turvattava, Heli Tammivuori tähdentää.

Elintarviketeollisuus on investoinut viime vuosina melko paljon alan kasvuun nähden, minkä seurauksena investointiaste on noussut. Talouden suhdanteet eivät ole kolhineet alaa yhtä kovasti kuin perinteistä vientiteollisuutta, koska viennin osuus on pienempi. Suhdanneherkkyys on kuitenkin lisääntynyt 2010-luvulla kansainvälisen politiikan epävakauden ja globaalien ilmiöiden, kuten raaka-aineiden rajujen hintamuutosten vuoksi.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset