Tiedote

Elintarvike­teollisuus laatii TKI-tiekartan ensimmäisenä toimialana Suomessa

Julkaistu:

Ala hakee kilpailukykyä uuden luomisen ja uuden teknologian hyödyntämisen kautta.

Elintarviketeollisuus harjoittaa laajaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI-toimintaa) pyrkiessään kehittämään uusia tuotteita, parantamaan tuotantoprosessejaan, lisäämään kestävyyttään ja vastaamaan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin.

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) aloitteesta elintarviketeollisuudessa on aloitettu ensimmäisenä toimialana Suomessa TKI-tiekartan laatiminen. Tavoitteena on tunnistaa keinot, joilla elintarvikealalla saavutetaan TKI-rahoituksessa kansallisesti asetettu neljän prosentin tavoite.

Tiekarttatyöllä haetaan mahdollisia toiminnallisia, säädöksellisiä tai osaamiseen tai muihin tekijöihin liittyviä pullonkauloja, jotka jarruttavat tutkimukseen ja kehittämiseen (t&k) suunnattujen investointien kasvua. ETL:n kumppanina ja sparraajana on Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy.

– Elintarviketeollisuus haluaa toimia edelläkävijänä ja näyttää suuntaa, miten toimiala uudistuu ja miten ruoka-alan kilpailukykyä vahvistetaan uuden luomisen ja uuden teknologian hyödyntämisen kautta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa sitoudutaan kansalliseen tavoitteeseen nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. Julkisen rahoituksen kasvun edellytys on, että yritykset investoivat vastaavasti enemmän.

Hallitusohjelman mukaan riittävä TKI-rahoitus vauhdittaa elintarvikealalle syntyviä innovaatioita ja investointeja, jotka kasvattavat alan arvonlisää ja työllisyyttä.

– Hallitus haluaa vauhdittaa talouskasvua tekemällä merkittävät panostukset tutkimus- ja kehittämistoimintaan ja vivuttaa liikkeelle yritysten t&k-investointeja. Ilman yksityisen sektorin panosta emme pääse kohti kansallista t&k-menojen kasvattamistavoitetta. On hienoa, että elintarvikeala aloittaa työn TKI-tiekartan laatimiseksi. Kannustan elinkeinoelämää laajasti tähän työhön, elinkeinoministeri Wille Rydman sanoo.

Ruokasektorin osuutta lisättävä TKI-rahoituksessa

Kotimaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen edellyttää, että ruokasektorin osuutta lisätään kansallisessa TKI-rahoituksessa. Yrityksillä pitää olla varmuus tutkimusrahoituksen ennustettavasta kehityksestä sekä yrityksille suoraan kohdennettavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoituksen riittävyydestä.

Business Finlandin hankkeiden ja rahoituksen kriteereiden on mahdollistettava, että myös kuluttaja- ja kotimarkkinoilla toimivat alat saavat tukea uudistumiseen, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.

Elintarvikeala tarvitsee menestyäkseen innovaatioita, minkä vuoksi tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä osaamisen merkitys kasvaa. Ruoka-alalla yhdistyvät eri tieteiden, teknologioiden ja teollisuuden alojen osaaminen.

Suomessa on kansainvälisesti korkeatasoista osaamista ravitsemus- ja elintarviketutkimuksessa. Yrityksemme ovat olleet pioneereja terveysvaikutteisten ja kestävästi tuotettujen elintarvikkeiden kehittäjinä. Myös elintarviketurvallisuus on Suomessa maailman huippua.

Puhtaiden, turvallisten ja kestävästi tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä kasvavaa globaalisti. On kuitenkin muistettava, että innovaatioiden kehittäminen vie vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä.

Tänään Suomalaisen ruoan juhlapäivänä on hienoa muistaa tosiasia, että suomalainen elintarviketeollisuus investoi jo nyt suhteellisesti eniten kokoonsa nähden tutkimukseen ja tuotekehitykseen Euroopassa ja viidenneksi eniten maailmassa.

Hyvää Suomalaisen ruoan päivää! 

Lisätietoja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset