Tiedote

Elintarviketeollisuus: Kohenevaa kotimarkkinoilla, kirittävää kansainvälisesti

Julkaistu:

Elintarviketeollisuuden syyskuun talouskatsaus (pdf) piirtää kuvaa parantuneiden näkymien ja vahvistuvien suhdanteiden toimialasta. Elintarviketeollisuudessa vallitsee hyvä perusvire: kasvu näyttäisi jatkuvan ja vienti on saamassa ilmaa siipiensä alle.

Samaan aikaan alan tilauskanta ja kannattavuus eivät kuitenkaan ole kohentuneet hyvälle tasolle. Talouskatsauksen mukaan liikevaihto on kasvanut hieman, mutta tuotannon volyymi ei. Vientiliikevaihdon vauhdikas 10 prosentin kasvu nostaa kuitenkin koko elintarviketeollisuuden liikevaihtoa.

Ulkomaankauppa on elpynyt Suomessa tänä vuonna ja elintarviketeollisuudessakin viennin kasvu vaikuttaisi olevan vakaalla pohjalla. Jos kasvuvauhti säilyy reippaana, elintarvikkeiden vienti saavuttaa vuoden 2014 tason ensi vuonna.

Kansainvälisesti tarkasteltuna suomalainen elintarviketeollisuus on vielä takamatkalla eurooppalaiseen elintarviketeollisuuteen nähden. Alan liikevaihto on kasvanut Euroopan maissa nopeammin kuin Suomessa. Suomalaiset elintarvikeyritykset näyttäisivät kuitenkin luottavan tuotanto-odotusten ja tilauskannan vahvistumiseen enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Talouskatsaus kertoo, että alalla on vahvaa kasvuhalua ja luottamusta tulevaisuuteen. Investointeja sekä kotimaan että vientiliikevaihdon kasvattamiseen tehdään runsaasti.

Elintarviketeollisuus kytkeytyy laajasti globaaleihin markkinoihin. Yritysten mahdollisuus menestyä kansainvälisellä tasolla edellyttää, että kasvulle ja investoinneille kotimaassa ei aseteta esteitä.

– Päättäjien olisi pidettävä mielessä, että elintarviketeollisuus on kansainvälinen toimiala eikä sitä pidä viedä eteenpäin niin kuin se kilpailisi ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolella, ETL:n toimitusjohtaja Pia Pohja alleviivaa.

Ruokaa ja juomia valmistavilla yrityksillä on merkittävä rooli työllistäjinä. Luonnonvarakeskuksen (2017) selvityksen mukaan elintarviketeollisuudessa työskentelee 37 600 ihmistä. Välillinen vaikutus työllisyyteen on vielä huomattavasti suurempi, 68 800. Yhteensä ala antaa työtä 106 400 ihmiselle.

Työllistäjänä elintarviketeollisuus on lähes kaksinkertainen paperiteollisuuteen verrattuna ja yli kymmenyksen suurempi kuin kemianteollisuus.

– Suuri välillinen työllistävyys osoittaa, miten vahva tukipilari elintarviketeollisuus on Suomen kansantaloudelle ja koko ruokaketjulle. On tärkeää huolehtia alan vetovoimaisuudesta ja houkuttelevuudesta työpaikkana myös tulevaisuudessa, Pia Pohja muistuttaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset