Elintarviketeollisuus etsii ratkaisuja poikkeuksellisen satokauden tuomiin haasteisiin
Julkaistu:
Julkaistu:
Kotimainen vilja- ja rehusato on jäämässä 2000-luvun huonoimmaksi. Sekä sadon määrä että laatu aiheuttavat haasteita ja nostavat merkittävästi alkutuotannon tuotantokustannuksia.
– Tänä kesänä hyvin laajalla alueella vallinnut kuumuus ja kuivuus ovat muistutus elintarviketuotannon herkästä haavoittuvuudesta ja siitä, että omasta monipuolisesta ruoantuotannostamme on tärkeää pitää huolta pitkällä tähtäyksellä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja toteaa.
Pohjan mukaan elintarvikeyritykset ovat huolestuneita käsillä olevasta tilanteesta. Jotta kotimainen elintarviketuotanto säilyy tulevaisuudessakin, maatilojen haasteisiin on löydettävä ratkaisuja nyt ja tulevaisuudessa.
– Kaikki keinot on etsittävä ja käytettävä, jotta poikkeuksellisen satokauden vahingoista selvitään. Pian alkavassa budjettiriihessä tulisi miettiä keinoja kotimaisen alkutuotannon turvaamiseksi. Sillä on merkitystä myös Suomen huoltovarmuuteen, Pohja sanoo.
Pohja kertoo, että elintarvikeyrityksissä tutkitaan tarkoin kaikki prosessitekniset mahdollisuudet, jotta isompi osa sadosta saataisiin hyödynnettyä. Raaka-aineiden laadun on kuitenkin aina oltava riittävää elintarvikevalmistukseen eikä lopputuotteen laadusta voida tinkiä.
Suurin osa peltojen sadosta käytetään eläinten rehuna. Rehuteollisuudessa etsitään parhaillaan viljaa ja nurmirehua korvaavia raaka-aineita sekä kotimaasta että ulkomailta. Rehutehtaat tekevät parhaansa, jotta sato pystytään hyödyntämään oikeissa käyttökohteissa ja vaikeuksissa oleville kotieläintiloille löydetään edullisimmat vaihtoehdot.
– Ratkaisuja on etsittävä yhteistyössä koko ruokaketjun voimin. On ollut hienoa nähdä, että joitakin keinoja tilanteen helpottamiseksi on jo löydetty. Jäsenyrityksemme ovat lähteneet mukaan MTK ry:n karkearehutalkoisiin ja esimerkiksi HKScan avasi uuden kauppapaikan säilörehulle ja oljelle, Pohja kertoo.
Tiedot satotilanteesta päivittyvät kaiken aikaa, sillä puinnit ovat parhaillaan käynnissä.
– Tuontiviljan käyttäminen ei normaalisti ole elintarviketeollisuudelle ensisijainen vaihtoehto. Jos kotimainen vilja ei riitä, tuontiin voidaan kuitenkin joutua turvautumaan, Pohja sanoo.
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset