Tiedote

Elintarviketeollisuuden vaisut suhdannenäkymät jatkuvat

Julkaistu:

Elintarviketeollisuuden näkymät tuleville kuukausille ovat edelleen tavanomaista heikommat. 

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreen Suhdannebarometrin mukaan elintarvikealan näkymissä on tapahtunut jonkin verran paranemista viime vuoden pahimpiin aikoihin verrattuna, mutta yritysten odotukset tälle keväälle ovat yhä vaisut normaaliin verrattuna.

Tilauskannat ovat heikentyneet tammikuussa selkeästi ja tuotannon odotetaan supistuvan alkuvuoden aikana.

Elintarvikeyrityksissä puute kapasiteetista, materiaaleista tai ammattityövoimasta sekä riittämätön kysyntä ovat esteinä myynnin kasvulle. Myös kustannustaso on edelleen kriittinen alan toimijoille.

Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail luonnetii näkymiä edelleen vaikeiksi.

– Yritysten on vaikea määritellä kustannustasoaan täksi kevääksi ja loppuvuodeksi. Kuitenkin sopimuksia tehdään jo näille ajanjaksoille. Indikaattorit tulevasta ovat osin myönteisiä, osin kielteisiä. Epävarmuutta on ilmassa paljon, Bate Ismail sanoo.

Tammikuun 2023 suhdannebarometrissa elintarviketeollisuuden suhdannetilannetta kuvaava saldoluku sai arvon -10 ja suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku arvon -18. Saldoluku saadaan vähentämällä kyselyssä mukana olleiden, positiivista kehitystä kuvanneiden (elintarvike)yritysten osuudesta negatiivista kehitystä kuvanneiden osuus. Tiedusteluilla selvitetään yritysjohdon näkemyksiä vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta sekä lähitulevaisuutta koskevia odotuksia noin puoli vuotta eteenpäin.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset