Runsaat 500 osallistujaa Helsingin Messukeskukseen toukokuun lopulla koonnut Elintarvikepäivä luotasi ruoka-alan tulevaisuutta laajasti uuden tiedon, teknologisen kehityksen ja turvallisuuden valossa.
Jo 52. kerran järjestetyssä tapahtumassa kohtasi laaja kirjo alan asiantuntijoita aina yritysten toimitusjohtajista, virkamiehistä ja opettajista näytteilleasettajiin ja opiskelijoihin.
Ruokaa tuotetaan huomennakin
Ruoka-alan strateginen merkitys korostui useissa puheenvuoroissa. Tapahtumassa kysyttiin, tuotetaanko Suomessa ruokaa huomennakin. Kirkas vastaus kuului, että kyllä tuotetaan, kunhan kotimaisen elintarviketeollisuuden ja alkutuotannon elinvoimaisuudesta pidetään huolta, ymmärretään ruoan huoltovarmuuden merkitys ja ennen muuta arvostetaan ruokaa.
Muutos on pysyvää ja tulee ravistelemaan ruoka-alaa vastaisuudessakin. Ruokaa tuotetaan suomalaisille ilmastoviisailla käytännöillä ja tekniikoilla alan yritysten upeaa innovaatiokyvykkyyttä hyödyntäen.
Tulevaisuuden kestävät ruokajärjestelmät tuottavat taloudellista hyvinvointia, edistävät terveyttä ja kunnioittavat planetaarisia rajoja vastaten samalla ilmastomuutokseen haasteisiin.
Data ja tekoäly tulevat apuun, kun omat aivot sakkaavat
Digitalisaatio ja data tarjoavat ruoka-alalle uusia mahdollisuuksia, kilpailuetua ja uutta liiketoimintaa. Ne auttavat tuomaan esiin koko suomalaisen elintarvikeketjun erinomaisuutta ja esimerkiksi perustelemaan vastuullisuusväitteitä todeksi.
Data on ruoka-alalle suorastaan kohtalonkysymys – on välttämätöntä parantaa datakyvykkyyttä yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Tekoäly ja data tulevat apuun, kun omat aivot alkavat sakata, Elintarvikepäivässä todettiin.
Ruoka on suomalaisen hyvinvoinnin ydintä
Ruoka kaikessa laajuudessaan on osa suomalaisen hyvinvoinnin ydintä! Ruokasektori tarvitsee yhteiskunnassamme myös mahdollistamista, ei pelkästään vaatimuksia. Suomi tarvitseekin nykyistä pitkäjänteisempää politiikkaa varmistaakseen kasvavan elintarviketeollisuuden ja -tuotannon maassamme.
Aamusta päivä alkaa – aamukahvista myös Elintarvikepäivä
Lipidit eli Helsingin yliopiston elintarviketieteen opiskelijat ottamassa vastaan Elintarvikepäivään tulijoita.
Johtaja Marleena Tanhuanpää ja toimitusjohtaja Mikko Käkelä avasivat Elintarvikepäivän hymyssä suin.
ETL:n hallituksen puheenjohtaja, Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme haastoi ruoka-alaa myönteiseen, kannustavaan ja innovoivaan huomiseen.
Missään muualla ei ole niin paljon funktionaalisia elintarvikkeita kuin Suomessa, Annikka Hurme sanoi.
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (MMM) lähetti terveisiä maan tulevalle hallitukselle. Suomeen tarvitaan pitkälle tulevaisuuteen katsovaa ruokapolitiikkaa.
FoodDrinkEuropen pääjohtaja Dirk Jacobs kävi läpi tekijöitä, joilla varmistetaan ruoka-alalle kriisinkestävä ja vastuullinen tulevaisuus.
Varmistakaa, että päättäjänne ymmärtävät ruoka-alan olevan strateginen ala yhteiskunnassa, Dirk Jacobs evästi.
EK:n turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Kim Mattson tähysi turvallisuushorisontin näkymiin. Turvallisuuden kuva muuttuu alati.
Ja sitten lounaalle! Hyvällä ruualla ja kohtaamisilla sen ympärillä on olennainen rooli Elintarvikepäivässä.
Codex Alimentarius 60 vuotta -juhlapaneelin keskustelijoina olivat Sebastian Hielm (MMM), Sebastian Goux, Anne Beutling ja Tom Heilandt.
Timo Sairanen (Solemo Oy), Elina Koskela (Barona Oy) ja Elina Immonen (Maahanmuuttovirasto) keskustelivat paneelissa työperäisestä maahanmuutosta.
Marcel Koks (Infor) avasi tekoälyn mahdollisuuksia ruoka-alan kehityksen kirittäjänä.
Satu Hulkkonen ja Jukka Viitanen GS1 Finlandista puhuivat datasta ruoka-alan kohtalonkysymyksenä.
Antellin Mari Kähkönen oli ottanut tekoälyn ravintolapäällikön työkaveriksi.
Mmmmm. Kahvitauko. Tasapainoisessa ruokavaliossa on tilaa myös herkkuhetkille.
Tavataan vanhoja tuttuja ja solmitaan uusia tuttavuuksia.
Elintarvikepäivän näyttelyyn ehti tutustua taukojen aikana.
E2 Tutkimuksen Marjatta Selänniemi ja Atte Penttilä käyttivät puheenvuoron Karttana visiot ja skenaariot -rinnakkaisohjelmassa.
Lea Rankinen Pauligilta kertoi kestävyyssäädösten ennakoinnista.
Pekan Leipä Oy:n toimitusjohtaja Karri Kunnas laittoi luomuviennin rokkaamaan!
Pasi Saarnivaara (Kantar TNS Agri) pohti, onko luomulla tulevaisuutta.
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen kertoi luomusta ratkaisuna ajan haasteisiin. Kuvassa myös Terhi Virtanen ETL:stä.
Noora Toivosen (Solarfoods) aiheena oli ”food out of thin air”.
EK:n Ulla Heinonen puhui vihreän siirtymän mahdollisuuksista.
Linda Piirto ulkoministeriöstä kertoi, millaista yritysvastuulainsäädäntöä EU:ssa valmistellaan.
Tuomas Mantere (Vaasan Oy) totesi, ettei ole ruista rakkaampaa.
Hanna Karikallio esitteli Luonnonvarakeskuksen Ruokavisio 2040:n.
Professori Pekka Varmasen (Helsingin yliopisto) aiheena oli B12-vitamiini.
Hankkija Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Lepistö käytti puheenvuoron suomalaisen maatalouden skenaarioista.
Buffet ja hyvä seura päättivät Elintarvikepäivän ohjelman. Kukkavieheillä sonnustautujina Maiju Korhonen ja Anne Somer ETL:stä.
Tästä Elintarvikepäivässä on kyse! Kiitos kaikille mukana olleille, tavataan taas ensi vuonna 14.5.2024 Helsingin Messukeskuksessa.
Kuvat: Laura Oja
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset