Uutinen

Elintarvikealan kiertotalousratkaisut tarjoavat vastuullisia vaihtoehtoja myös kuluttajille

Julkaistu:

Ruokaketjussa syntyy välistämättä sivuvirtoja, jotka eivät sellaisenaan sovellu elintarvikkeina hyödynnettäväksi. Suomalainen elintarviketeollisuus kehittää kuitenkin jatkuvasti uusia vastuullisia tuotteita, joiden raaka-aineena on hyödynnetty sivuvirtoja.

Tyypillisiä ruokaketjun sivuvirtoja ovat jyvien, hedelmien ja vihannesten kuoret, eläinperäiset osat ja mäski. Näitä ruoka- ja juomatuotteiden valmistuksen sivuvirtoja on totuttu hyödyntämään muun muassa eläinten rehuna, energiana sekä kierrätyslannoitteiden raaka-aineena.

Kiertotalousajattelu ei ole elintarviketeollisuudelle uutta. Alan yrityksillä on pitkät perinteet sivuvirtojen ja niiden sisältämien ravinteiden hyödyntämisestä.

Esimerkiksi Fazerin tutut Pätkis- ja Da Capo -patukat on alusta asti tehty muiden suklaatuotteiden valmistuksen ylijäämämassasta. Snellman puolestaan on korvannut maksapasteijoissa käytetyn maidon lihaliemellä, jonka valmistuksessa hyödynnetään tuotannosta yli jääviä luita.

Suomalainen elintarviketeollisuus on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen mukaiseen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Alan yritykset innovoivatkin jatkuvasti uusia tuotteita, joissa sivuvirtojen jalostusarvoa voidaan kasvattaa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

Kuluttaja voi kaupassa tehdä vastuullisia valintoja nappaamalla ostoskoriinsa esimerkiksi Olvin Kevyt Olo -kivennäisveden, joka on saanut makunsa Jungle Juice Barin smoothieiden valmistuksessa syntyvistä hedelmien kuorista. Aamun voi puolestaan käynnistää vaikka lasillisella Valion Hedelmätarha -hävikkiomenatäysmehulla, jossa hedelmä- ja kotipuutarhoiden ylijäämäomenat ovat saaneet uuden mehukkaan mahdollisuuden.

Tällä viikolla (21-17.11.2022) vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa (European Week for Waste Reduction – EWWR). Teemaviikon tavoitteena on edistää luonnonvaroja kestävää käyttöä, materiaalitehokkuutta ja kestävämpää arkea.

Lue lisää Elintarviketeollisuuden materiaalitehokkuussitoumuksesta.

Lisätietoa

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset