Elintarviketeollisuusliiton ja Suomen Elintarviketyöläisten liiton SELin hallinnot ovat hyväksyneet 13.2.2023 saavutetut neuvottelutulokset uusiksi liha-alan, elintarvikealojen, panimoiden ja virvoitusjuomatehtaiden, leipomoiden työntekijöiden sekä meijerityöntekijöiden työehtosopimuksiksi. Sopimusten piirissä työskentelee noin 25 000 työntekijää.
Elintarvikeyrityksissä eletään poikkeuksellisia aikoja, sillä ala painii vakavassa kustannuskriisissä. Elintarviketeollisuusliitto on tyytyväinen, että osapuolet pääsivät keskenään neuvotellen ratkaisuun uudesta sopimuskaudesta aiemman sopimuskauden päättymiseen mennessä.
– Yleisen linjan mukainen korotustaso tämänhetkisessä tilanteessa on äärirajalla. Viesti työrauhan säilyttämisestä on kuitenkin erittäin tärkeä jäsenyrityksillemme ja niiden henkilöstölle kasvavien kustannusten, heikentyvän kannattavuuden ja vähenevästä kysynnästä johtuvien haasteiden keskellä, johtaja Anne Somer sanoo.
Nyt neuvoteltujen työehtosopimusten sopimuskausi on 12.2.2023–31.1.2025. Sen aikana palkkoja korotetaan 3,5 prosentin yleiskorotuksella 1.6.2023 vuodelle 2023. Vuonna 2024 palkkoja korotetaan 2,3 prosentin yleiskorotuksella 1.4.2024. Lisäksi vuonna 2023 maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä.
Työehtosopimusten sisältöjen kehittäminen käyntiin
Palkankorotusten lisäksi nyt syntyneessä ratkaisussa sovittiin työehtosopimuksen sisältöä koskevista muutoksista. Anne Somerin mukaan niistä saatiin neuvoteltua osapuolten kesken tasapainoinen kokonaisuus. Työehtosopimusten sisältömuutokset eivät nosta työehtosopimusratkaisujen kustannusvaikutusta.
– Neuvotteluratkaisussa saatiin työehtosopimusten sisältöjä uudistettua yhteistyössä. Tätä voidaan pitää hyvänä alkuna elintarvikealan työehtosopimusten sisältöjen kehittämiselle, Somer arvioi.
Kuva: Mostphotos
Lisätietoa
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset