Uutinen

Biokaasun potentiaali uhkaa jäädä hyödyntämättä 

Julkaistu:

Maan hallituksen tuoreet esitysluonnokset jakeluvelvoitteen ja polttoaineverotuksen muuttamisesta ovat kylmä suihku kotimaiselle polttoaineelle, biokaasulle. Ne antavat investointeja suunnitteleville yrityksille signaalin, että Suomessa halutaan suosia ulkomaista polttoainetta kotimaisen sijaan.

Toteutuessaan hallituksen esitykset heikentäisivät biokaasun kysyntää ja veisivät investointiympäristöä teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon osalta väärään suuntaan. 

Hallitusohjelmasta ei löydy myöskään korvaavia ohjauskeinoja tai tukitoimia biokaasun käytön edistämiseen. 

 Biokaasun hyödyntämisen suurin potentiaali on raskaassa liikenteessä. Biokaasua valmistetaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden sivuvirroista tai lannasta. Energiantuotannon ohella biokaasu tehostaa ravinnekiertoa, sillä se mahdollistaa kotimaisen lannoitteen maataloudelle ulkomaisen sijasta.  

Biokaasun edistämiseen tarvitaan tekoja. Hallituksen pitäisi linjata pikaisesti keinoista, joilla poistetaan epävarmuus investoinneilta biokaasun tuotantoon. Muutoin Suomessa uhataan menettää potentiaali, jonka biokaasu antaisi huoltovarmuutemme vahvistamiseen.  

Biokaasu on luontainen mahdollisuus Itä-Suomelle uusiutuvan energian tuotannossa, kun tuulivoiman rakentaminen on rajoitettua. Elintarvikeyhtiö Valio on mukana kehittämässä aktiivisesti biokaasutuotantoa Kiuruvedelle sijoittuvassa hankkeessaan. Biokaasu tuo elinvoimaa maaseudulle eli se ei ole vain käyttövoimaa. 

Yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus
Vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón

Elintarviketeollisuusliitto ry

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien mielipidesivuilla 9.9.2023

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset