Tiedote

Ay-liikkeen piittaamaton toiminta osoittaa, että työrauhalait pitää uudistaa 

Julkaistu:

Elintarvikealaan kohdistuvat työtaistelut osoittavat selvästi, että työrauhalainsäädäntöön kaivataan ripeitä uudistuksia, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Anne Somer sanoo. 

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on jälleen ilmoittanut uusista elintarvikealan yrityksiin kohdistuvista poliittista työtaisteluista. Kahden tai kolmen päivän pituiset työtaistelut toteutetaan pääasiassa viikolla 7.

Somerin mukaan Suomen on korkea aika saattaa työrauhalait elintarvikealan keskeisten kilpailijamaiden, kuten Saksan ja Ruotsin tasolle. Saksassa poliittiset lakot ovat kokonaan kiellettyjä.

– Lainsäätäjän on nyt syytä harkita, ovatko työrauhalainsäädäntöön ehdotetut uudistukset lopulta riittäviä. Suomessa ei pidä tyytyä rajoittamaan poliittisten työtaisteluiden kestoa 24 tuntiin, vaan ne pitäisi kieltää kokonaan, Somer vaatii.

Lakot aiheuttavat suurta vahinkoa erityisesti huoltovarmuuskriittisillä aloilla, kuten elintarviketeollisuudessa. Elintarvikehuolto on pystyttävä turvaamaan kaikissa oloissa.

– Elintarvikealan yrityksille tilanne on kohtuuton. Kolme päivää kestävät työtaistelut aiheuttavat suuria häiriöitä yritysten toimintaan.

Uusilla työtaisteluilla ay-liike aiheuttaa jälleen vahinkoa ulkopuolisille, kuten työntekijöille, kuluttajille ja koko yhteiskunnalle. Elintarvikealaan kohdistuvat toistuvat lakot synkentävät yritysten näkymiä ja vaarantavat samalla työpaikat.

– Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan keskiöön. Se kuitenkin vaarantaa työntekijöiden työpaikat, sillä yritykset joutuvat sopeuttamaan toimintaansa selviytyäkseen lakkoilun kustannuksista, Somer harmittelee.

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset