Uutinen

Arla jatkaa menestyksekästä ympäristötyötä sitoutumalla kertakäyttömuovien kulutuksen vähentämiseen

Julkaistu:

Arla Oy liittyi toisena elintarvikealan yrityksenä muovisten kerta-annospakkausten vähentämiseen tähtäävään green deal -sitoumukseen. Vapaaehtoisen sitoumuksen tavoitteena on toimeenpanna EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin (ns. SUP-direktiivin) vaatimukset lainsäädäntöä joustavammalla tavalla. Toimialatavoitteen täyttymisessä riittää kirittävää.

Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten green deal tarkoittaa, että Arla sitoutuu kehittämään valmiiden ruoka- ja juoma-annosten pakkaamiseen uusia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vähentää pakkauksiin käytettävän kertakäyttömuovin määrää.

– Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotta käyttämämme pakkaukset olisivat mahdollisimman vaivattomia lajitella ja kierrättää sekä kuluttaisivat mahdollisimman vähän luonnonvaroja. Sitoumuksen myötä haluamme etsiä erityisesti nestemäisille meijerituotteille soveltuvia, elintarviketurvallisuuden huomioivia ratkaisuja kertakäyttöisten muovisten annospakkausten ja niiden sisältämän muovin ja muun materiaalin vähentämiseksi, Arla Oy:n vastuullisuusjohtaja Saara Azbel sanoo.

Jatkuvan pakkaus- ja tuotekehitystyön lisäksi Arla muun muassa kouluttaa henkilöstöään muovisten kertakäyttöisten annospakkausten ympäristövaikutuksista ja vaihtoehtoisista ratkaisuista niiden kulutuksen ja ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Lisäksi Arla on mukana Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa.

– Olemme olleet alusta asti mukana myös materiaalitehokkuuden sitoumuksessa, ja mielestämme nämä vapaaehtoiset mallit tukevat vahvasti toinen tosiaan. Sitoumusten myötä teemoihin liittyvä kehitystyö saa lisää näkyvyyttä ja painoarvoa, minkä ansiosta asioita voidaan edistää tehokkaammin Arlan laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen toteaa.

Elintarviketeollisuuden toimialatavoitteen täyttymisessä riittää kirittävää

Muovisten kerta-annospakkausten vähentämiseen tähtäävään green deal -sopimuksen tavoitteena on, että vähintään 70 prosenttia elintarvikealan yrityksistä, jotka käyttävät merkittäviä määriä muovisia kertakäyttöisiä annospakkauksia, allekirjoittaa sitoumuksen.
Toistaiseksi sitoumuksen on Arlan lisäksi allekirjoittanut HKScan.

– EU-lainsäädäntö pakottaa vähentämään muovin määrää tietyissä elintarvikepakkauksissa joka tapauksessa, mutta green dealissa yrityksillä on itsellään mahdollisuus valita sopivimmat keinot. Jos sitoumuksia ei saada marraskuun loppuun mennessä riittävästi, niin mahdollisuus joustavuuteen saatetaan menettää, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtaja Satumaija Levón sanoo.

Green deal -sitoumus koskee kaikkia SUP-elintarvikepakkauksia. Tällaisia ovat jäykkää muovia sisältäviä pakkaukset, jotka on tarkoitettu elintarvikkeille, jotka ovat sellaisenaan valmiita syötäväksi, jotka on tarkoitettu syötäväksi välittömästi tai mukaan otettuna ja jotka syödään tavallisesti suoraan pakkauksesta. Tällaisia pakkauksia ovat esimerkiksi muoviset jugurttipikarit, kolmioleipäpakkaukset ja kerta-annossalaattien pakkaukset.

– Mikäli green dealiin liittyen on jotain epäselvää tai yrityksissä herää kysymyksiä, niin olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä, Levón kannustaa.

Yritys! Lue lisää muovisten kerta-annospakkausten vähentämiseen tähtäävästä green deal -sopimuksesta ja Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta sitoumus2050.fi -sivustolla. Myös oman green deal -sitoumuksen tekeminen tapahtuu sivuston kautta.

Arlan tekemästä sitoumuksesta tarkemmin täällä: Green deal -sopimukset – Sitoumus2050.

Lisätietoja: Saara Azbel, Arla Oy

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset