11.09.2012

Kotien pakkausjätteiden vastaanoton pilotti päättyi

Tampereella ja Kuopiossa toteutetussa pilottihankkeessa on tutkittu, miten käytettyjä kuluttajapakkauksia olisi jatkossa järkevintä kerätä ja kuljettaa eri puolilla Suomea. Pilotin tutkimusosio päättyi elokuun lopussa. Hankkeen taustalla on jätelaki, joka edellyttää kotitalouksien pakkausjätteiden vastaanoton kehittämistä. Vastaanottopisteiden verkoston tulee olla kuluttajien käytössä toukokuussa 2014.

Pilotissa selvitettiin alueellisten keräyspisteiden ja kaupan yhteydessä olevien ekopisteiden toimivuutta. Uutta tietoa saatiin muun muassa kerättävien materiaalien eli lasin, pienmetallin, kartongin ja muovin määrästä ja laadusta, keräysastiatyypeistä, logistiikan vaihtoehdoista ja kuluttajien mielipiteistä. Samalla tuotettiin arvokasta tietoa jätelain asetusten valmisteluun.

Pilotissa saatujen kokemusten mukaan pienmetallista vain noin puolet oli pakkauksia ja puolet muita metalliesineitä. Muovipakkausten joukossa oli epäpuhtauksia jopa 20–25 prosenttia riippumatta kerätyn muovin tyypistä tai lajitteluohjeista. Kartongin lajittelu ja puhtaus olivat hyvällä tasolla.

Kotien pakkausjätteille tulevaisuuden keräysmallia etsivä pilotti käynnistyi vuoden alussa, ja sen loppuraportti valmistuu lokakuussa 2012. Pilotin päätyttyä mukana olleiden ekopisteiden toiminta jatkuu normaalisti.

Ekopisteiden pilottihankkeessa ovat mukana pakkausalan tuottajayhteisöt ja Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy, Päivittäistavarakauppa ry, Jätelaitosyhdistys ry, Kaupan liitto, Elintarviketeollisuusliitto ETL, Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Jätekukko Oy sekä ympäristöministeriö ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula, Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy, p. 050 569 9185
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0500 422 216
Toimialapäällikkö Anna Vainikainen, Elintarviketeollisuusliitto ry, p. (09) 1488 7405
Toimitusjohtaja Markku Salo, Jätelaitosyhdistys ry, p. (09) 2780 0770

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.