30.04.2020

Koronasta ulospääsy tärkeää elintarviketeollisuudelle

Tuoreet suhdannemittaukset Suomesta ja EU:sta puhuvat karmaisevaa kieltä kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamuksen ennennäkemättömästä romahtamisesta koronapandemian vuoksi.

Elintarviketeollisuudessakin suhdanteet heikkenivät alkuvuodesta, mutta EK:n barometrin mukaan tilanne ei ole aivan yhtä synkkä kuin teollisuudessa tai elinkeinoelämässä keskimäärin. Loppukevääseen ja kesään ladataan paikoin jopa varovaista toiveikkuutta.

Elintarviketeollisuusliiton oma kysely jäsenyrityksille huhtikuun lopulla kertoi, että tilanne jatkuu alalla erittäin kahtiajakoisena. Ruokia ja juomia vähittäiskaupalle valmistavien yritysten tuotanto toimii lähes normaalisti, mutta ravintolasektorille tuotteita toimittavien yritysten tilanne vaikeutuu päivä päivältä.

– Ruoka- ja juomayritysten tuotantokyky on edelleen lähes ennallaan. Noin kolmannes kyselymme vastaajista ennakoi kuitenkin kysynnän laskua ja siitä johtuvaa kapasiteetin käytön vähenemistä tulevina viikkoina, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kertoo.

– Myös suojavarusteiden ja pakkausmateriaalien saatavuus sekä työntekijöiden mahdollinen sairastuminen aiheuttavat huolta, Pia Pohja sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alan näkymien syväsukellus huolestuttaa elintarviketeollisuutta. Useat alan yritykset valmistavat ja myyvät tuotteita ravintolasektorille, jossa kysyntä on nyt vähentynyt rajusti tai loppunut kokonaan. Jo ennen koronapandemiaa sektorista oli kasvamassa tärkeä markkina elintarviketeollisuuden lisäarvotuotteille. Liiketoiminnan tyrehtyminen vaikuttaa kielteisesti koko elintarvikeketjun kykyyn tuottaa lisäarvoa ja työllistää.

Synkkiä pilviä ennakoi lisäksi kuluttajien luottamuksen vajoaminen historiallisen alas. Toisaalta lähes puolet kuluttajista arvioi, ettei koronapandemia vaikuta kovin kielteisesti omaan talouteen. Myös Kuluttaja- ja kilpailuviraston selvityksessä enemmistö katsoi, että kuuden kuukauden päästä koronarajoitusten purkamisesta heidän rahankäyttönsä olisi monelta osin vähintään samalla tasolla kuin ennen epidemiaa.

– Luottamuksen ja kansalaisten ostovoiman vahvistaminen on nyt tärkeää. Epidemiaa ei ole vielä voitettu ja talouden elpymisen alkamiseen on pitkä matka, Pia Pohja muistuttaa.

Ravintolasektorin sulkeutumisen vaikutukset näkyvät myös vientimarkkinoilla. EK:n barometrista käy ilmi, että elintarvikeyritysten vientitilauskanta heikentyi alkuvuonna.

– Elintarvikealan viennin kehittäminen on vaikeutunut koronaepidemian myötä. Yritykset kertovat uusien markkinoiden ja asiakkuuksien hankinnan olevan lähes jäissä. Sen vuoksi myös viennin kannalta nopea ulospääsy poikkeusoloista on elintarviketeollisuudelle äärimmäisen tärkeää, Pia Pohja toteaa.

Lue myös
Analyysi: Korona saa koko elintarvikeketjun yskimään


Kuva: Meira

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.