21.04.2016

Suomalaisten kahvikulutus jälleen noin kymmenen kiloa henkeä kohden

Suomalainen kahvikulttuuri muuttuu hiljalleen, mutta kulutuksen määrässä ei tapahdu muutoksia. Suomalaiset käyttivät paahdettua kahvia 9,9 kiloa henkeä kohden vuonna 2015. Kulutus palautui entiselleen edellisen vuoden hienoisesta notkahduksesta. Kahvinkulutus on korkealla tasolla muiden maiden kulutukseen verrattuna, ja Suomessa se on vakiintunut vuosikymmenten aikana 9–10 kiloon.

Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on edelleen suomalaisten suosituin kahvi. Tummapaahtoisten kahvien suosio kuitenkin kasvaa tasaisesti ollen nyt noin 18 prosenttia suomalaisten juomasta kahvista. Kahvikapselien osuus on noin prosentti volyymista ja noin neljä prosenttia arvosta mitattuna.

Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna nousivat lähes neljällä prosentilla 54 miljoonaan kiloon. Kotimaiset paahtimot toimittivat vuonna 2015 kaupalle ja suurkeittiöille paahdettua kahvia reilut 46 miljoonaa kiloa, mikä on vajaat kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi 11 prosentilla edellisvuodesta 7,9 miljoonaan kiloon. Suurin osa tuotiin Hollannista ja Ruotsista. Paahdetun kahvin vienti Suomesta sen sijaan väheni edelliseen vuoteen verrattuna peräti 46 prosentilla 3,7 miljoonaan kiloon. Vienti suuntautui lähinnä Baltian maihin ja Venäjälle.

Suomeen tuotiin pikakahvia yhteensä 1,2 miljoonaa kiloa. Tuonti väheni edellisvuoden tasoon verrattuna 30 prosenttia.

Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2015 yhteensä noin 68 miljoonaa kiloa pääasiassa Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia, Honduras, Kenia. Näistä maista tuotiin 85 prosenttia raaka-kahvista.

Lisätiedot:
Kahvi- ja paahtimoyhdistys, asiamies Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Kahvi- ja paahtimoyhdistys on paahtimoalan edunvalvoja Suomessa. Sen jäsenyritykset ovat Meira Oy, Suomen Nestlé Oy ja Oy Gustav Paulig Ab. Kahvi- ja paahtimoyhdistys toimii Elintarviketeollisuusliiton yhteydessä.

Lisätietoja

Johtaja
Marleena Tanhuanpää
zneyrran.gnauhnacnn@rgy.sv
040 528 2207
@martanhuanpaa

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.