03.11.2016

Pakkausten uusista ravintoarvomerkinnöistä entistä enemmän tietoa

Uuden elintarviketietoasetuksen siirtymäaika päättyy 13.12.2016. Silloin viimeistään elintarvikepakkauksissa on oltava aiempaa laajemmat ravintoarvotiedot. Suurin osa ruokia ja juomia valmistavista yrityksistä on ottanut merkinnät käyttöön jo ennen kaksivuotisen siirtymäajan päättymistä. Asetus määräsi pakkauksiin monia muutoksia, kuten allergisoivien ainesosien korostamisen ja tekstien korkeuden.

”Jatkossa ruoka- ja juomapakkaukset tarjoavat selkeämmin ja enemmän tietoa ravintoarvoista kuin koskaan aikaisemmin. Jokaisen kannattaa tutustua siihen, mitä kaikkea pakkauksissa kerrotaan”, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kannustaa.

Asetuksen mukaan ravintoarvot on esitettävä seitsemän kohtaa sisältävänä taulukkona, josta löytyy aina samassa järjestyksessä energia, rasva, tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit, sokerit, proteiini ja suola. Luettelon jälkeen on tietoa vitamiineista ja kivennäisaineista, jos niitä on elintarvikkeessa merkitseviä määriä.

Sokeripitoisuus kertoo tuotteen kokonaissokeripitoisuuden. Se koostuu elintarvikkeen luontaisista sokereista ja valmistuksessa lisätyistä sokereista.

Suolamäärän arviointi helpottuu erityisesti

Joulukuussa aletaan soveltaa myös kansallista asetusta, jonka myötä pakkauksiin on laitettava EU:n yleisen suolamerkinnän lisäksi voimakassuolaisuusmerkintä. Merkintä vaaditaan, jos tuotteen suolapitoisuus ylittää kyseiselle tuoteryhmälle kuten juustoille, makkaroille tai ruokaleiville asetetun rajan.

”Suolan ravintoarvomerkinnästä on hyvä tietää, että siinä suolan laskentatapa perustuu natriumiin, jota esimerkiksi maidossa ja lihassa on hieman myös luonnostaan. Ruoka- ja juomavalmistajat voivat halutessaan kertoa pakkauksessa, jos suola on peräisin luontaisesta natriumista”, kertoo Tanhuanpää.

Liikunnan ja terveellisen ravinnon merkitys korostuu Suomessa

Taloustutkimuksen Suomi Syö 2016 -tutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista pitää säännöllistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota elämäntapanaan (v. 2014: 57 %). Suomalaisista 41 prosenttia tarkistaa, minkä verran tuotteet sisältävät sokeria. Rasvan laatuun ja määrään kiinnittää huomiota 44 prosenttia. Runsaskuituisia vaihtoehtoja pyrkii valitsemaan 61 prosenttia ja vähäsuolaisia 32 prosenttia suomalaisista.

”Ruokavalion ja hyvinvoinnin välinen yhteys kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän. Siksi on tärkeää, että tietoa ruokien ja juomien ravintosisällöstä on helposti kaikkien saatavilla. Se auttaa ihmisiä vertaamaan tuotteita ja tekemään itselleen sopivia valintoja. Elintarvikkeiden valmistajat ovat sitoutuneita tukemaan ostopäätöksiä monipuolisella tiedolla”, Tanhuanpää toteaa.

Ruokatieto Yhdistys, Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ovat koonneet yrityksille tietopaketin helpottamaan pakkausmerkintöjen toteuttamista Elintarviketieto Esiin! -hankkeessa. Hanke on toteutettu osin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana. Tietopaketti on osoitteessa http://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/elintarviketieto-esiin/mista-asetuksessa-kyse.

Lisätietoja

Johtaja
Marleena Tanhuanpää
zneyrran.gnauhnacnn@rgy.sv
040 528 2207
@martanhuanpaa

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.