Makeis- ja jäätelöveron poistuminen tervehdyttää kilpailua
Elintarviketeollisuus pitää hyvänä sitä, että hallitus esittää makeisten ja jäätelön valmisteveron poistamista vuoden 2017 alusta. Kilpailua vääristänyt ja valtiontukisäädösten kannalta kyseenalainen vero on haitannut yritysten toimintaa. Sen poistuminen merkitsee kilpailun tervehtymistä kotimarkkinoilla.
”Veron poistuttua nykyisin veronalaisia tuotteita valmistavat yritykset voivat kilpailla samalla viivalla samankaltaisia verottomia tuotteita valmistavien yritysten kanssa. Tähän asti veroa on kannettu makeisista ja jäätelöstä mutta ei esimerkiksi kekseistä ja jäätelökakuista. Se on ollut nurinkurista ja lisännyt hallinnollista taakkaa”, toimitusjohtaja Heikki Juutinen ETL:sta toteaa.
Veron poistuminen parantaa yritysten tuottavuutta ja edistää investointeja. Kun toiminta kotimaassa kehittyy hyvin ja on kannattavaa, myös vientiin on paremmat rahkeet. Veron poistuminen vaikuttaa myönteisesti myös yritysten mahdollisuuksiin työllistää.
Veromuutoksen taustalla komission linjaus
ETL kanteli komissiolle Suomen makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaverosta vuonna 2013. Kantelun kulmakivenä oli verotuksessa käytetyt tullitariffinimikkeet, joiden perusteella verotettavat tuoteryhmät valikoituvat syrjivästi ja kilpailua vääristävästi.
”Komissio tuki ETL:n näkemystä ja ilmoitti epävirallisena kantanaan, että veroon voi sisältyä kielletyksi valtiontueksi katsottuja elementtejä. Siksi muutokset Suomessa käytettyyn veropohjaan ovat tarpeen”, Juutinen kertoo.
Virvoitusjuomaveron poistaminen seuraava askel
ETL odottaa, että jatkossa myös virvoitusjuomavero poistetaan kaikilta veronalaisilta juomilta. Virvoitusjuomavero heikentää 4 000 ihmistä työllistävän kotimaisen juomateollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä sekä aiheuttaa juomateollisuudelle moninkertaisen hallinnollisen taakan verrattuna juomia maahantuoviin yrityksiin. Virvoitusjuomavero heikentää vakavasti juomatuoteryhmän kehittymistä, mikä loppujen lopuksi koituu kuluttajan, koko elintarvikeketjun ja Suomen talouskehityksen haitaksi.
”Arvonlisävero on ainoa tasapuolinen ja hallinnollisesti tehokas tapa verottaa elintarvikkeita. Senkin on pysyttävä niin alhaisena kuin mahdollista, jotta kotitalouksien ostovoima ei heikkene ja nakerra Suomen työllisyyttä”, Juutinen muistuttaa.
» Takaisin