21.01.2016

Elintarviketeollisuuden investoinneissa notkahdus, kasvu jatkuu tänä vuonna

EK:n julkaiseman investointitiedustelun mukaan elintarviketeollisuuden kiinteiden investointien arvo oli 479 miljoonaa euroa vuonna 2015. Investoinnit laskivat -2,6 prosenttia, mutta tänä vuonna niiden ennakoidaan kasvavan 15,6 prosentilla 554 miljoonaan euroon.

Elintarviketeollisuus on ollut tasaisesti kasvava investoija jo useita vuosia. Kasvu alkoi vuonna 2011. Tänä vuonna alan osuus kaikista tehdasteollisuuden tekemistä investoinneista kohoaa noin 16 prosenttiin.

– Kysyntä erityisesti kotimaassa ohjaa alan investointeja. Tämänhetkinen kova hintakilpailu ja tuonnin lisääntyminen tuovat tummia pilviä ruokia ja juomia valmistavien yritysten näkymiin. Investointien hyvä kehitys kuitenkin kertoo, että alan usko tulevaisuuteen on vahva, toteaa johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.

Elintarviketeollisuuden investoinnit kohdistuvat edelleen pääasiallisesti (63 %) korvausinvestointeihin. Niiden yhteydessä uudistetaan myös tuotantoteknologiaa. Laajennusinvestointeja kaikista investoinneista on 15 prosenttia ja rationalisointi-investointeja 18 prosenttia. Loput neljä prosenttia kohdistuu muille alueille, esimerkiksi ympäristöön liittyviin investointeihin.

– Verrattuna moneen muuhun teollisuudenalaan elintarvikeyritykset panostavat investointeihin myös vaikeissa taloussuhdanteissa. Koneet ja laitteet on pidettävä toimintavarmoina, jotta ruokia ja juomia kyetään toimittamaan kauppoihin joka päivä, Tammivuori kertoo.

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.