29.09.2015

Epäoikeudenmukainen virvoitusjuomavero poistettava

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt poistaa makeis- ja jäätelöveron vuonna 2017. Elintarviketeollisuusliiton mielestä kasvua haitanneen ja kilpailua vääristäneen veron poistaminen on tervetullutta, mutta se ei riitä.

Myös vuonna 1940 asetetusta virvoitusjuomaverosta on luovuttava, koska vero vääristää kilpailua myös mehujen ja virvoitusjuomien markkinoilla.

– Jokainen ymmärtää, että 75 vuodessa alkoholittomien juomien markkinat ovat täysin muuttuneet. Nykyisten juomien rinnalle syntyy jatkuvasti uudenlaisia juomia. Mehuja ja virvoitusjuomia valmistavilla yrityksillä on oltava tasapuoliset mahdollisuudet kilpailla, toimitusjohtaja Heikki Juutinen ETL:sta toteaa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti, että virvoitusjuomaveron alaiset tuotteet tarkistetaan.

– Tarkistaminen kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä veron rajaaminen oikeudenmukaisesti on mahdotonta. Verotus estää kuluttajalähtöisen tuotekehityksen. On kohtuutonta, että mehu- ja virvoitusjuoma-alan kasvu tyrehdytetään epäoikeudenmukaisella verotuksella, Juutinen painottaa.

ETL kanteli komissiolle kilpailua vääristävästä valmisteverotuksesta vuonna 2013. Kantelu koski Suomen makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveroa. Nykyisen virvoitusjuomaveron piirissä ovat sokeroitujen ja sokerittomien virvoitusjuomien ja kivennäisvesien lisäksi myös muun muassa mehutiivisteet, marjamehut ja mehukeitot.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.