Valiolla luontotyö nivoutuu isoon kokonaisuuteen, jossa halutaan ratkaista samanaikaisesti niin biodiversiteetin heikkeneminen, alkutuotannon kannattavuushaasteet, ilmastokysymykset, vesistöjen rehevöityminen kuin väestön kasvusta johtuva ruuan kysynnän kasvukin. Vaikka luontotyöhön ei vielä ole yhtenäisiä mittareita, toimenpiteiden vaikutusten seuraaminen on haastavaa ja monesti ratkaisut ovat hyvin paikallisia, se ei tarkoita, etteikö asioihin kannattaisi tarttua ja kehittää.
Valiolla monimuotoisen ympäristön ylläpitämistä ja tehokasta ruuantuotantoa ei nähdä toisilleen vastakkaisina asioina. Suomalaisessa karjataloudessa ne kulkevat käsi kädessä, ja tavoitteena onkin kytkeä luontotyö tiiviisti tuotantoon ja tapoihin toimia.
Luontotyötä edistetään uudistavalla viljelyllä, maksamalla tuottajille vastuullisuuslisää monimuotoisuutta tukevista toimenpiteistä sekä monialaisella tutkimus- ja kehittämistoiminnalla. Käynnissä on myös luontotyön pilotointi Valion Äänekosken-tehdasalueella.
Maidontuotanto on luontotyön ytimessä
Maitotiloilla luontotyötä tehdään sekä vähentämällä tuotannon negatiivisia luontovaikutuksia että lisäämällä positiivisia. Tilojen työ on avainasemassa, sillä tuottajat työskentelevät luonnon kanssa jatkuvasti.
– Maidontuotannolla voi olla todella merkittäviä positiivisia luontovaikutuksia ja tiloilla on valtavat mahdollisuudet tehdä todella arvokasta luontotyötä, Valion Ilmasto ja vastuullinen liiketoiminta -tiimin kehityspäällikkö Erika Haakana kertoo.
Maidontuotannolla voi olla todella merkittäviä positiivisia luontovaikutuksia ja tiloilla on valtavat mahdollisuudet tehdä todella arvokasta luontotyötä
Laiduntava karja ylläpitää esimerkiksi perinnebiotooppeja, jotka ovat Suomessa erittäin uhanalaisia. Näissä ympäristöissä asuu myös joka neljäs uhanalainen laji. Ja, vaikka kaikki laitumet eivät olekaan näitä luonnon kannalta arvokkaimpia, niin myös peltolaidunnus tukee monimuotoisuutta lisäämällä hyönteis- ja lintupopulaatioita. Lisäksi esimerkiksi nurmen viljelyllä on itsessään paljon hyviä luontovaikutuksia.
Valio maksaa tuottajilleen vapaaehtoista vastuullisuuslisää lainsäädännön ylittävistä toimenpiteistä. Moni tukeen oikeuttavista toimista linkittyy luontoon.
– Eläinten hyvinvointia lisäävistä toimista sekä luonto- ja ilmastotyöstä maksetaan tuottajille vastuullisuuslisää. Tukea voi saada myös arvokkaista luontoalueista sekä karjan laidunnuksesta ja ulkoilusta. Laidunnus onkin suosituimpia monimuotoisuustoimia tiloilla, Haakana kuvaa.
Lisäksi tukea saa monimuotoisuuskaistoista, kosteikon hoitosopimuksesta sekä alkuperäiskarjasta, sillä myös geneettistä monimuotoisuutta halutaan ylläpitää. Vastuullisuuslisällä halutaan korvata toimenpiteistä tuottajille aiheutuvia kustannuksia.
Keskeisessä roolissa luontotyössä ovat uudistavan viljelyn periaatteet.
– Tukea voi saada uudistavan viljelyn mukaisista toimista, kun rehusta 80 prosenttia on viljelty kriteerien mukaan. Esimerkiksi kivennäismailla nurmissa tulee olla vähintään neljä kasvia ja viljoilla alus- ja kerääjäkasvit.
Luomutuotanto nähdään Valiolla tärkeänä biodiversiteettitoimena, sillä siihen kuuluu monia luonnon kannalta hyviä käytäntöjä. Esimerkiksi kaikilla luomutiloilla laidunnetaan, kasvinsuojeluaineiden käyttö on rajoitettua ja viljelykäytännöt tukevat monimuotoisuutta.
Luontotyön pilotointia Äänekosken-tehdasalueella
Sen lisäksi, että Valio tukee tuottajiensa luontotyötä, tehdään yrityksessä työtä monimuotoisuuden eteen monin tavoin myös omassa toiminnassa. Viime kesänä Äänekosken tehtaan alueelle tehtiin biodiversiteettikartoitus, jonka pohjalta laadittiin suunnitelma alueen monimuotoisuutta tukevista toimista.
Tänä kesänä alueella kokeillaan lammasten laidunnusta ja torjutaan vieraslajeja. Lisäksi alueelle on lisätty pönttö liito-oraville. Pilotin kokemuksia on tarkoitus hyödyntää myös muilla tehdasalueilla.
– Näemme, että maan käyttäjinä meillä on mahdollisuus vaikuttaa monimuotoisuuteen. Luonto on tärkeä näkökulma myös investoinneissa ja kehittämisessä, Haakana selventää.
Suunnitteilla olevien biokaasulaitosten luontovaikutuksia on selvitetty huolellisesti. Biokaasun tuotantoa ei ehkä yhtäkkiä miellä monimuotoisuutta lisääväksi, mutta se kytkeytyy luontoon ravinteiden, hiilen ja veden kierron kautta.
– Lannan ja muiden sivuvirtojen biokaasutus tehostaa ravinnekiertoja ja lannoitusvaikutusta, esimerkiksi typen liukoisuutta ja lannoitteiden täsmällisempää käyttöä. Sitä kautta viljelijän panos-tuotos-suhde paranee ja vesistöihin päätyvä ravinnekuorma pienenee, Haakana selittää.
Luonto on tärkeä teema myös Valion hankkeissa ja tutkimuksissa. Esimerkiksi viime vuonna valiolaisen tilan heikkotuottoinen turvepelto ennallistettiin kosteikoksi. Nyt käynnissä on Hiilineutraali maitotila -pilotti, jossa tavoitteena on nollata neljän maitotilan hiilijalanjälki vuoteen 2028 mennessä ja tuottaa maitoa yhä monimuotoisemmassa maatalousympäristössä.
Biodiversiteetti on yksi tutkimuskohde myös Business Finlandin rahoittamassa Valio Food 2.0 -veturihankkeessa.
– Tutkimus on Valiolla tärkeässä roolissa. Seuraamme mielenkiinnolla tutkimuksia ja niiden tuloksia. On hienoa, että on myös resursseja ja kiinnostusta investoida ruoka-alaan, Haakana sanoo viitaten Valio Food 2.0 -hankkeeseen.
Biodiversiteettitoimien vaikutusten todentaminen on vielä haastavaa, eikä siihen ole yhdenmukaista mittaria. Tällä hetkellä Valiolla tutkitaan, miten satelliittidataa voidaan hyödyntää vaikutusten seurannassa. Lisäksi yritys on mukana EU Horizon rahoitteisessa Luonnonvarakeskuksen johtamassa CircHive-hankkeessa, jossa tavoitteena on yhdistää elintarvikkeiden elinkaariajattelu ja luontopääoman laskenta.
– Vaikka käynnissä on paljon hankkeita ja tutkimuksia, vielä ei ole tapaa, jolla eri toimenpiteiden vaikutuksia pystyttäisiin seuraamaan kustannustehokkaasti ja kattavasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asian eteen kannata tehdä jotain, Erika Haakana toteaa.
Monimuotoisuudessa ollaan vielä metsässä
Vaikka ruuantuotannon vastuullisuus ja luontovaikutukset vaikuttavat kiinnostavan ihmisiä, arvioi Haakana, ettei suomalaisen karjatalouden merkitys luonnon monimuotoisuudelle välity kuluttajille saakka.
– Suomessa keskustelua monimuotoisuudesta käydään paljon metsistä ja jonkin verran vesistöistä. Metsät ovat lähempänä ja niistä monella on omia kokemuksia. Maatalousluonnon arvoa ja sitä, mikä sitä ylläpitää, ei tunneta samalla tavalla. Harva on käynyt niityllä, hakamaalla tai metsälaitumella, hän pohtii.
Biodiversiteettikeskusteluissa vilisee myös monesti haasteita ja uhkakuvia. Haakanaa kuunnellessa välittyy kuitenkin tunne, että Valiolla ote luontotyöhön on positiivinen. Tärkeään asiaan on tartuttu, sitä viedään eteenpäin ja siihen liittyvää osaamista halutaan jakaa.
Monimuotoisuus on tärkeä asia ja siinä on paljon kiinnostavia, jopa sykähdyttäviä asioita
– Monimuotoisuus on tärkeä asia ja siinä on paljon kiinnostavia, jopa sykähdyttäviä asioita. Mutta myös kysymyksiä, joita ei ratkaista yksin. Esimerkiksi tila tai tontti aina on yhteydessä ympäröivään luontoon, ja usein ne ovat paikallisia kysymyksiä ja ratkaisuja, siksi asioita kannattaa tehdä yhdessä ja osaamista jakaa, Erika Haakana uskoo.
Katso lisää esimerkkejä jäsenyritystemme luontotyöstä
Artikkelin kuva: Valio Oy, Alasen maitotila, kuvauspalvelu Salopino
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset