31.01.2013

Ruokien ja juomien valmisteverotusta ei voida toteuttaa järkevästi

Sokeriverotyöryhmän tänään luovuttama raportti osoittaa selkeästi, ettei sokerin verotusta tai tiettyihin elintarvikkeisiin kohdistuvaa valmisteverotusta voida toteuttaa järkevästi. Kaikissa työryhmän tutkimissa malleissa verotuksesta aiheutuisi mittava hallinnollinen taakka sekä yrityksille että verottajalle. Veromalleille ei myöskään löydy ravitsemuksellisia perusteita, sillä ne eivät ohjaa kulutusta riittävästi.

Sokeriverotyöryhmä pitää nykyistä makeisveromallia toteuttamiskelpoisimpana, jos vero laajennetaan uusiin tullinimikkeisiin. Elintarviketeollisuudessa ollaan oltu erityisen huolestuneita nykyisen veron kilpailua vääristävistä ominaisuuksista veronalaisten ja veron piiriin kuulumattomien tuotteiden kesken. Lisäksi vero kohdistuu vain muutamiin yrityksiin. Näitä ongelmia veron laajentaminenkaan ei poistaisi.

– Makeisveromallia kehittämällä voidaan ehkä korjata joitakin epäkohtia, mutta se olisi edelleen hallinnollisesti kohtuuttoman raskas. Yritykset ovat joutuneet palkkaamaan henkilöstöä hoitamaan pelkästään verotukseen liittyvää byrokratiaa. Se heikentää merkittävästi yrityksen mahdollisuuksiin pärjätä äärimmäisen kilpailuilla elintarvikemarkkinoilla ja voi johtaa tuotannon supistumiseen Suomessa, toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

– Hallitusohjelmassa on linjattu, että yrittäjien hallinnollista taakkaa kevennetään. Nyt on vaarana, että veromallista riippumatta ruokien ja juomien valmisteverotuksessa mennään täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Valtion pitäisi toimillaan varmistaa kilpailun toimivuus markkinoilla ja ehkäistä eriarvoisuutta, jatkaa Juutinen.

Valmisteveroista on luovuttava kokonaan niiden merkittävien haittojen ja kyseenalaisten hyötyjen vuoksi. Verotuksen ja lainsäädännön sijaan tarvitaan varsinkin lapsia ja nuoria innostavaa ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvää ohjausta ja viestintää. Elintarviketeollisuus tukee osaltaan kansanterveyttä vastuullisilla toimintatavoilla ja tarjoamalla kuluttajille runsaasti erilaisia ruokia ja juomia.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270
johtaja Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.