08.10.2013

Luonnontuoteteollisuusyhdistys avoin TEM:n johtamalle selvitystyölle

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti eilen nimittäneensä Markku Wallinin selvittämään marjanpoimintaa koskevia käytäntöjä ja epäkohtia. Luonnontuoteteollisuusyhdistys tukee ministeriön johtamaa selvitystyötä.

Poimijoita Suomeen kutsuneet yritykset tilastoivat parhaillaan poimijakohtaisia tulotasoja sekä kokoavat poimintakauden selvitystä ulkoministeriölle, joten nyt on oikea aika aloittaa myös toimintatapojen selvitys.

– On hyvä, että asiaa tutkitaan tarkemmin epäkohtien selvittämiseksi. Oleellinen osa tutkimusta tulee todennäköisesti olemaan poimijoiden haastattelu, Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen asiamies Mari Jääskeläinen uumoilee.

– Yhdistys on viestittänyt ulkoministeriölle, että yritysten antamien tietojen varmentaminen on äärimmäisen tärkeää ja poikkeamiin puuttumiseen tulisi löytää keinoja.

Luonnontuoteala vaatii yrittäjiltä pitkäjänteistä sitoutumista jatkuvaan toimintatapojen parantamiseen. Toimijan on pystyttävä kestämään ne taloudelliset tappiot, jotka heikko satovuosi voi aiheuttaa. Yritysten tulee olla vakavaraisia ja muun muassa poimijoille tarjottavat ruoka- ja majoituspalvelut on pystyttävä takaamaan mahdollisista tappioista huolimatta.

Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen mielestä marjanpoimijoita kutsuville yrityksille olisi hyvä asettaa kriteerit, joiden tulee täyttyä ennen kuin yritys saa kutsua ihmisiä Suomeen. Kriteereiden tulisi olla kaikkien saatavilla, jotta jokainen alalle pyrkivä voi tutkia, riittävätkö omat voimavarat poimijoiden hyvinvoinnista huolehtimiseen.

– Kannustamme kaikkia toimijoita kehittämään vastuullisuusjärjestelmää. Sovitut, kirjatut toimintamallit on helppo kääntää poimijoiden äidinkielelle, jolloin myös poimijat tietävät, millä pelisäännöillä yritys toimii marjoja heiltä ostaessaan, Jääskeläinen toteaa.

Lisätiedot:
Luonnontuoteteollisuusyhdistys, asiamies Mari Jääskeläinen, p 040 171 9070

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.