05.06.2013

ETL:n entinen toimitusjohtaja Pekka Hämäläinen in memorian

Elintarviketeollisuusliiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Pekka Hämäläinen nukkui pois 4.6.2013. Hän oli syntynyt 25.10.1938 Helsingissä.

Legendaarinen työmarkkinamies palveli työnantajajärjestöjä lähes neljäkymmentä vuotta ja vaikutti merkittävästi elintarviketeollisuuden työehtosopimuksiin ja käytäntöihin. Hämäläinen oli suuri persoona, jonka sanontoja ja toimintaa muistellaan edelleen päivittäin.

Pekka Hämäläinen sai seurata työmarkkinatoiminnan merkityksen kasvua tulopolitiikaksi aitiopaikalta ja oli keskeinen vaikuttaja niin Liiketyönantajain Keskusliiton LTK:n kuin Työnantajain Yleisen Ryhmän johtajana ja sittemmin pitkäaikaisena Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana.

Elintarviketeollisuus oli aikanaan hajaantunut useaan työnantajaliittoon. Tämä vaikeutti neuvottelujen koordinointia. Idearikkaana miehenä LTK:n työmarkkinasektorista vastannut Hämäläinen pohdiskeli uuden työnantajaliiton mallia. Aisaparina hänellä oli Työnantajain Yleisen Ryhmän varatoimitusjohtaja Altti Äimälä. Parivaljakko kehitti liittojen liiton, Elintarviketeollisuuden Työnantajaliitto ETTL:n, jossa oli vain kolme jäsenliittoa. ETTL aloitti toimintansa 1985, ja Pekka Hämäläinen pyydettiin sen toimitusjohtajaksi.

Järjestörakenteen muutos tuli jälleen ajankohtaiseksi 1990-luvun alussa. Hämäläinen oli keskeinen henkilö, kun elinkeinopolitiikkaa hoitanut Elintarviketeollisuusliitto ja työmarkkinapolitiikasta vastannut ETTL fuusioitiin. Hämäläinen aloitti yhdistyneen liiton toimitusjohtajana 1991 ja jatkoi toimitusjohtajana vuoden 2002 kesäkuuhun, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Elintarvikeala sopi Pekka Hämäläiselle hyvin, koska hyvä ruoka ja juoma maistuivat hänelle hyvässä seurassa. Illalliset kirvoittivat mainion seuramiehen muistelemaan värikkäitä tapahtumia 1960- ja 70-luvuilla. Seurallisena henkilönä Hämäläinen halusi tutustua myös muiden elinkeinoelämän liittojen asiamiehiin, ja aikaa myöten hänestä muodostui käsite Etelärannassa Palacen talossa. Varsinkin hänen tapansa kulkea ympäri vuoden ilman päällystakkia muistetaan hyvin.

Hämäläinen tunnettiin myös alaisten keskuudessa lämpimänä ihmisenä, joka piti henkilöstöstä hyvää huolta. Hän ansaitsi oikeudenmukaisella tyylillään henkilöstön varauksettoman kunnioituksen.

Menneinä vuosikymmeninä neuvottelutapa työmarkkinoilla oli hyvinkin erilainen kuin 2000-luvulla. Neuvottelukierrosten välillä neuvottelujen osapuolet pitivät Merihotellin juhlakerroksen kabinetissa niin sanottuja paineenkestäviä neuvotteluita, joissa ystävystyttiin siitä huolimatta, että neuvottelutilanteet olivat tiukkoja. Ystävyys eteni myös perheiden väliseksi. Pekka Hämäläisen vaimo Inkeri Hämäläinen toimi miehensä tukena ansiokkaasti niin työhön kuin harrastuksiin kuuluvissa tapahtumissa.

Työn vastapainoksi Hämäläisellä oli rakkaita harrastuksia. Musisointi jazzin huippumuusikoiden kanssa ja säveltäminen olivat hänelle henkireikiä työstä, ja varsinkin nuoruudenystävä Lauri Tornivuori oli usein soittamassa erilaisissa Elintarviketeollisuusliiton tapahtumissa.

Enemmän kuin harrastus Hämäläiselle oli tietenkin jalkapallo. Ei ollut sellaista tehtävää Suomen jalkapalloilussa, jota hän ei olisi tehnyt rakastamansa lajin puolesta. Pekka Hämäläinen eli lajistaan innostuneena loppuun asti.

Surullisina voimme Elintarviketeollisuusliitossa vain todeta, että suuri persoona on poissa.

Kirjoittaja on Pekka Hämäläisen pitkäaikainen työpari Petri Linkoneva.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.