22.03.2012

Ruuan arvonlisäveron noston vaikutukset elintarvikeketjuun kuluttajien käsissä

Hallituksen kehysriihessä sopima ruuan arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä nostaa elintarvikkeiden hintoja. Elintarviketeollisuusliitto on huolissaan veron noston vaikutuksista ja haluaa siksi haastaa kuluttajat suosimaan suomalaista ruokaostoksilla.

– Ruuan hinnan noustessa uhkana on, että kuluttajat siirtyvät halvalla tuotettuihin tuontielintarvikkeisiin. Kun kotimaassa valmistettujen elintarvikkeiden kulutus vähenee, elintarviketeollisuuden kilpailukyky ja kyky työllistää heikkenee, toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

Elintarviketeollisuusliitto on arvioinut, että Suomessa toimivan elintarviketeollisuuden osuus myynnissä olevista jalostetuista elintarvikkeista on noin 80 prosenttia. Osuuden supistuminen heijastuisi kielteisesti koko 300 000 henkeä työllistävän elintarvikeketjun toimintaan.

– Kuluttajien ostopäätöksillä on suuri vaikutus, ja siksi haastamme kaikki suosimaan suomalaista tulevissa ruokahankinnoissa. Ruuan valmistuksen läheisyys tarkoittaa, että etu jää kotimaahan, Juutinen painottaa.

Jos jokainen ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla kotimaassa valmistettuja elintarvikkeita, maahamme syntyy vuosittain 1500 uutta työpaikkaa. Lupauksen ostaa enemmän kotimaista voi antaa allekirjoittamalla Syö Suomi kasvuun -adressin osoitteessa www.etl.fi/syosuomikasvuun.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.