05.01.2012

Pakkausten uuden jätelain mukaista vastaanottoa pilotoidaan

Kotien pakkausjätteiden alueellista keräystä ja kaupan yhteydessä olevien ekopisteiden toimintaa kehitetään pilottihankkeella. Pakkausalan tuottajayhteisöjen, kaupan sekä kuntien jätelaitosten yhteinen tutkimushanke käynnistyi Tampereella ja Kuopiossa tammikuun ensimmäisellä viikolla ja päättyy elo-syyskuussa 2012.

Pilotissa on mukana 20 ekopistettä. Niiden palveluita laajennetaan kattamaan nykyisten keräyslajien eli kartongin, lasin ja metallin lisäksi muoviset pakkaukset. Tyypillisimpiä kodin muovipakkauksia ovat pullot, kanisterit sekä kaupasta ostettujen elintarvikkeiden ja valmisruokien rasiat.

Ekopistepilotissa kerätään tietoa uuden jätelain mukaisesta pakkausjätteiden keräyksestä ja hahmotellaan toimintamallia tulevaisuutta varten. 1.5.2012 voimaan tuleva jätelaki muuttaa tuottajavastuuta ja asettaa uusia vaatimuksia pakkausten kuluttajakeräyksen järjestämiselle. Uuden jätelain siirtymäaika päättyy 1.5.2014.

Pilotissa selvitetään ekopisteiden toimivuutta ja toiminnan kustannuksia, logistiikan ja materiaalien käsittelyn vaihtoehtoja sekä kuluttajien mielipiteitä. Samalla tuotetaan tietoa jätelain asetusten valmistelua varten. Tavoitteena on löytää pakkausjätteille ympäristön ja kustannusten kannalta tehokas vastaanottoverkosto ja toimintamalli.

Ekopisteiden pilottihankkeessa ovat mukana pakkausalan tuottajayhteisöt, Päivittäistavarakauppa ry, Jätelaitosyhdistys ry, Kaupan liitto, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Jätekukko Oy. Myös ympäristöministeriö ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat mukana hankkeessa.

Tietoa pilottihankkeesta ja muovin keräysohjeet:

www.pirkanmaan-jatehuolto.fi (Tampereen kaupunkiseudun keräysohjeet)
www.jatekukko.fi (Kuopion keräysohjeet)

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula, Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy, p. 050 569 9185
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0500 422 216
Toimialapäällikkö Anna Vainikainen, Elintarviketeollisuusliitto ry, p. (09) 1488 7405
Toimitusjohtaja Markku Salo, Jätelaitosyhdistys ry, p. (09) 2780 0770

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.