30.10.2012

ETL huolissaan elintarviketeollisuuden heikkenevästä kannattavuudesta

Elintarviketeollisuusliiton kyselyn mukaan noin puolella alan yrityksistä kannattavuus on heikentynyt tänä vuonna. Neljännes yrityksistä on sitä mieltä, että kannattavuus heikkenee edelleen ensi vuonna. Kannattavuuden heikkeneminen johtuu kustannusten voimakkaasta kohoamisesta, mutta taustalla on myös markkinalähtöisiä ja lainsäädännöllisiä tekijöitä.

Tänä vuonna voimakkaimmin ovat kohonneet energiakustannukset (7,3 %), raaka-aineiden kustannukset (6,6 %) sekä kuljetuskustannukset (5,2 %). Yritykset arvioivat raaka-aineiden hintojen jatkavan huonon satotilanteen vuoksi hyvin voimakasta kohoamistaan myös ensi vuonna. Kysely tehtiin lokakuussa 2012. Siihen vastasi 54 ETL:n jäsenyritystä elintarviketeollisuuden eri toimialoilta.

”Verrattuna moneen muuhun toimialaan elintarviketeollisuus on pärjännyt kohtuullisen hyvin nykyisessä talouden alamäessä. Kannattavuuden heikkeneminen on kuitenkin erittäin huolestuttavaa, koska elintarviketeollisuuden keskimääräinen liiketulos on jo nyt alhainen”, toteaa ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Elintarviketeollisuuden kannattavuuden vaarantaa myös yritysten välinen tiukka hintakilpailu. Kauppa on osaltaan kärjistänyt hintakilpailua kasvattamalla omien merkkiensä osuutta. Myös hallituksen veropäätökset ja lisääntyvät viranomaismääräykset heikentävät kannattavuutta kertaantumalla yritysten toimintoihin.

”Oman haasteensa kannattavuuteen tuovat kilpailua vääristävät valmisteverot. Ne heikentävät kotimaista kysyntää ja johtavat kapasiteetin vajaakäyttöön. Myös kuluttajien maksettavaksi päätyvät rasitteet lisääntyvät”, Juutinen huomauttaa.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.