26.10.2012

Elintarviketeollisuus tukee kuluttajien terveyttä ja hyvinvointia

Elintarviketeollisuusliittoa on pyydetty arvioimaan osallistumista THL:n kansalliseen lihavuusohjelmaan, jolla pyritään ehkäisemään väestön lihomista. Elintarviketeollisuudessa lihavuuden aiheuttamien terveyshaittojen lisääntyminen on tiedostettu. Ala tekee parhaansa tukeakseen kuluttajien terveyttä ja hyvinvointia.

Elintarviketeollisuus tarjoaa laajan valikoiman maistuvia tuotteita erilaisiin kulutustilanteisiin. Tuotekehitystä ohjaavat kuluttajalähtöiset trendit kuten mielihyvä, hyvinvointi, vaivattomuus ja eettisyys. Terveellisyys huomioidaan muun muassa tuotteiden koostumuksessa vähentämällä energiaa, vaikut-tamalla rasvan laatuun ja täydentämällä ravintoaineilla.

”Suomessa ollaan edelläkävijöitä erityisesti kevyttuotteiden kehittämisessä. Myös suolan käyttöä on vähennetty esimerkillisesti. Ala käyttää vuosittain 2600 tonnia vähemmän suolaa kuin 1980-luvulla. Terveellisyys ja ravitsemussuositukset ovat yritysten ohjenuorana, mutta maukkaus on kaikkein tärkeintä. Ruuan on tarjottava mielihyvää”, painotti ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää esityksessään THL:n seminaarissa 26.10.2012.

Elintarviketeollisuus kertoo tuotteiden ominaisuuksista kattavasti. Vapaaehtoinen GDA-merkintä pakkauksissa otettiin käyttöön vuonna 2008. Lisäksi yritykset tukevat monien ravitsemustietoa asiantuntijoille ja kuluttajille tarjoavien organisaatioiden toimintaa.

Elintarvikkeiden markkinointia ohjaavat muun muassa Euroopan elintarviketeollisuuden vastuullisen markkinoinnin periaatteet. Niissä erityishuomio kohdistuu lapsille suunnattuun markkinointiin ja koulujen välipala- ja juoma-automaateihin.

Sokerin saanti vähentynyt

Sokerin kulutus on vähentynyt kolmen vuosikymmenen aikana 38 kilosta noin 32 kiloon henkeä kohden. Sokerin saanti ei selitä lihomista, joten sokerivero ei ratkaise lihavuusongelmaa. EVAn selvityksen mukaan 59 prosenttia suomalaista ei halua, että epäterveellisenä pidettyjä tuotteita verotetaan. Sokerivero voi myös johtaa työllisyyden vähenemiseen.

”Mikään yksittäinen elintarvike ei ole epäterveellinen, kun ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat tasapainossa. Lapset, nuoret ja aikuiset on saatava liikkumaan, ja ravinnon merkityksestä terveydelle on kerrottava uusin kiinnostavin keinoin”, totesi Tanhuanpää.

Lisätiedot:
Johtaja Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.