09.08.2011

Keskioluen laimentaminen lisäisi vahvan oluen kulutusta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto tyrmää puheet keskioluen myynnin siirtämisestä Alkoon ja kaupassa myytävän oluen laimentamisesta. Naapurimaassa Ruotsissa yli 3,5 % vahvuisten alkoholijuomien myynti on kielletty päivittäistavarakaupoissa. Silti kaksi kolmannesta Ruotsissa kulutetusta oluesta on vahvaa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussan mukaan keskioluen laimentaminen kasvattaisi vahvan oluen tuomista matkustajatuontina ulkomailta. Lähin varoittava esimerkki löytyy Ruotsista. ”Vaikka Ruotsissa vahvan oluen myynti on siirretty Systembolagetiin, ruotsalaiset juovat oluensa keskimäärin 5,5 prosenttisena. Suomen päivittäistavarakaupoissa myydään vahvempaa olutta kuin Ruotsissa. Silti suomalaiset nauttivat oluensa miedompana kuin naapurimaassa, keskimäärin 4,6 prosenttisena”, Ussa sanoi puhuessaan tänään Kauppamallastamojen Yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa.

Jopa 30 % Ruotsissa juodusta oluesta on peräisin harmailta markkinoilta tai ulkomailta. Jos Suomessa lähes kolmasosa kulutetusta oluesta tuotaisiin ulkomailta, se tarkoittaisi yli 130 miljoonaa litraa vuodessa eli yli 5 kertaa enemmän kuin nykyisin. ”Päättäjien pitäisi nähdä, mihin kehitys on johtanut Ruotsissa. Siellä on hyvin tavallista hakea isot lastit alkoholijuomia ulkomailta ja välittää ne eteenpäin. Halutaanko meilläkin ohjata ihmiset hakemaan lisää olutta Virosta ja laivoilta?”, Ussa ihmettelee.

Matkustajatuonnin seuraukset näkyvät sekä Suomessa että Ruotsissa menetettyinä verotuloina ja työpaikkoina. Tuotu olut on myös valvomatonta. ”Kukaan ei pysty seuraamaan, mihin nämä juomat päätyvät. Ruotsissa alaikäiset ovat ulkomailta tuodun alkoholin yksi keskeinen ostajaryhmä. Suomen poliisin mukaan nuoret kokevat alkoholin saannin olevan helppoa. Tulevien päätöksien pitäisi hillitä matkustajatuontia, ei lisätä entisestään”, Ussa sanoo.

Lisätiedot:
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 045 269 7711
Projektipäällikkö Outi Jalonen, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 050 370 8677

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan kolmanneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.