16.12.2011

Glögi lämmittää ja tuo juhlan tuoksua talveen

Joulun lähestyessä kuuma glögijuoma lämmittää sekä kehon että mielen. Glögiä voi nauttia seurustelujuomana tai sellaisenaan hyvän tunnelman tuojana ja se maistuu erinomaisesti juuri nyt joulun alla.

Glögin periaate on ikivanha. 1600-luvulla ruotsalaiset nauttivat juomaa, joka muistutti glögiä. Glödgad vin eli hehkutettu viini virvoitti vikkelästi kylmästä kalisevan ratsastajan tai reessä palelleen matkamiehen, kun he saapuivat peninkulmien pituisilta matkoiltaan perille koleaan kivilinnaan. Aluksi glögiä nauttivat vain varakkaimmat ja siihen hulautettiin terästykseksi kalliimpia juomia. Valmistusastiakin saattoi olla hopeakattila.

Tänä päivänä juoma on kaikille suomalaisille tuttu. Perinteitä vaalien glögi tuo edelleenkin lämpöä viileneviin iltoihin ja toivottaa vieraat tervetulleiksi talven juhliin. Hehkuvaa makua glögiin antavat joulunajan mausteet kuten kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri.

– Glögijuomat ovat suosittuja talven sesonkituotteita ja sopivat hyvin muun muassa juustojen ja piparien kanssa tarjottaviksi. Halutessasi lisää glögiin manteleita, rusinoita tai pähkinöitä, vinkkaa Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Glögille oikeanlainen lämmitysastia Glögin lämmitysohjeet on hyvä huomioida. Glögi lämmitetään teräskattilassa hellalla tai mikroon sopivassa astiassa. Kuparisia tai alumiinisia sisäosia sisältäviä vedenkeittimiä ei pidä käyttää, sillä kuparia ja alumiinia voi liueta happamaan juomaan.

Lisätiedot:
Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys Toimialapäällikkö Elisa Piesala, p. 040 754 6824

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys, jonka tehtävänä on kehittää alansa toimintaympäristöä ja kilpailuedellytyksiä. Jäseninä ovat Eckes-Granini Finland Oy Ab, Felix Abba Oy Ab, Herkkumaa Oy, Hunajainen SAM Oy, Kaskein Marja Oy, Kiantama Oy, Lieksan Laatuherkut Oy, Maustaja Oy, Oy Norrgård Ab, Polarica Finland Oy, Oy Gust. Ranin Likööritehdas Lignell & Piispanen, Riitan Herkku Oy, Oy Roberts Ab, Saarioinen Oy, Sauvon Säilyke Oy, Valio Oy (hillo- ja mehutehdas) sekä VIP-Juicemaker Oy.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.