17.06.2011

Elintarviketeollisuus edellyttää selvitystä valmisteverojen vaikutuksista

Uusi hallitus esittää merkittävää korotusta valmisteveroihin. Valmisteveroja peritään polttoaineiden ja alkoholin lisäksi muun muassa makeisista, jäätelöstä ja virvoitusjuomista. ETL pitää muutamiin tuotteisiin kohdistettavaa valmisteverotusta kilpailua vääristävänä ja epäjohdonmukaisena. Makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveroja korotettiin jo kuluvan vuoden alusta ja niillä kerätään vuonna 2011 noin 130 miljoonaa euroa. Yhteensä ruoan ja juomien arvonlisä- ja valmisteverot tuovat vuodessa valtion kassaan lähes 4,5 miljardin euron tulot.

– Muutamalta tuoteryhmältä kannettavan veron tuottotavoite on kohtuuton ja kyseisille toimialoille vahingollinen. Korotus vääristää elintarvikealan kilpailua ja vaikeuttaa suomalaisten yritysten toimintaa. Kiristynyt verotus ei ole terveysperusteinen. Lisäksi se vaarantaa työpaikkoja, kuihduttaa viennin edellytyksiä ja kannustaa harmaatuontiin, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen ja jatkaa:

– Elintarvikkeiden valmisteverojen korotukset eivät ole myöskään hyviä tulonjakonäkökulmasta. Vaikutukset kohdistuvat eniten pienituloisiin, joilla ruokamenot ovat suhteellisesti suurempi osa tuloista. Tässä mielessä valmistevero on epäoikeudenmukaisempi vero kuin arvonlisävero.

– Toivoisimme verotusasioissa myös pitkäjänteisyyttä. Esimerkiksi alkoholijuomien verotus on liikkunut hissin lailla 2000-luvun aikana kasvattaen matkustajatuonnin korkeisiin lukemiin, Juutinen täydentää.

ETL edellyttää, että elintarvikkeisiin kohdistuvasta valmisteverotuksesta tehdään selvitys, joka tarkastelee taloudelliset ja kilpailua vääristävät vaikutukset.

– Elintarviketeollisuus vaatii tulevalta hallitukselta sekä Kilpailuvirastolta perusteellisia selvityksiä valmisteverojen laaja-alaisista vaikutuksista. Samalla voidaan myös selvittää, voiko veromuutoksilla ylipäätään saavuttaa nyt kuviteltuja kansanterveydellisiä hyötyjä, painottaa Juutinen.

Ruoan hinnoissa jo nyt korotuspaineita kustannussyistä

Ruoan hinnoissa on ilman valmisteverojen nostoa korotuspaineita. Yrityksien energia-, kuljetus-, raaka-aine- ja palkkakustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Elintarviketeollisuusliiton selvityksen mukaan elintarviketeollisuudessa yritysten kustannukset nousivat vuonna 2010 keskimäärin 5,2 prosenttia. Yritykset arvioivat nousun jatkuvan tänä vuonna 7,6 prosentin vauhdilla.

ETL:n tiedote 14.4.2011: Elintarviketeollisuuden kustannukset voimakkaassa nousussa
ETL:n ja elintarviketeollisuuden eri toimialojen lausunnot.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.