14.04.2011

Elintarviketeollisuuden kustannukset voimakkaassa nousussa

Elintarviketeollisuusliiton selvityksen mukaan elintarviketeollisuudessa yritysten kustannukset nousivat vuonna 2010 keskimäärin 5,2 prosenttia. Yritykset arvioivat nousun jatkuvan tänä vuonna 7,6 prosentin vauhdilla.

Eniten vuonna 2010 nousivat energiakustannukset (11,0 %), raaka-ainekustannukset (5,0 %) ja kuljetuskustannukset (4,0 %). Tänä vuonna voimakkainta nousun arvioidaan olevan energiakustannuksissa (10,7 %), raaka-ainekustannuksissa (8,5 %) sekä muissa materiaalikustannuksissa (6,0 %).

– Elintarviketeollisuuden liikevoitto on pysytellyt vuosia varsin alhaisella tasolla kolmen prosentin molemmin puolin. Näyttää siltä, että meneillään oleva vuosi lisää paineita edelleen. Tätä käsitystä vahvistaa myös Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannetiedustelu, jonka mukaan elintarviketeollisuuden suhdannearviot ovat heikentyneet ja tuotanto on pienentynyt vuoden alkukuukausien aikana, toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

Juutisen mukaan elintarviketeollisuuden suurin haaste on tuontiin vastaaminen, ja siksi huoli elintarviketeollisuuden kannattavuudesta on aiheellinen:

– Suomen elintarviketeollisuuden tulevaisuus nojaa kuluttajien jatkuvasti muuttuvien odotusten ennakointiin ja täyttämiseen. Vakiintuneiden tuotteiden rinnalla tarvitaan uusia kuluttajia kiinnostavia tuoteideoita, joilla tulosta syntyy. Jos kannattavuus laskee liian alas ja toimintojen tehostamisessa keinot on pitkälti käytetty, yrityksen mahdollisuudet investoida uudenlaisiin tuotteisiin ja innovointiin supistuvat. Tämä heikentää mahdollisuuksia menestyä globaalissa kilpailutilanteessa.

Selvitys perustuu ETL:n jäsenyrityksille lähetettyyn kyselyyn, jossa tiedusteltiin työvoiman, kuljetusten, energian, raaka-aineiden ja muiden materiaalien kustannuskehitystä. Kyselyyn vastanneet kattavat kolmanneksen elintarviketeollisuuden tuotannon bruttoarvosta.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.