06.10.2015

Ruokapakkaukset kiertoon uusissa Rinki-pisteissä

Elintarviketeollisuuden ympäristövastuun maailmasta kuuluu kummia. Pari vuotta sitten uudistetun jätelain myötä elintarviketeollisuuden yrityksille lankesi uusi, ehkä hieman odottamatonkin rooli: jatkossa alan toimijat eivät huolehdi ainoastaan meidän kuluttajien ravitsemuksellisista tarpeista, vaan toimivat myös jätehuollon ammattilaisina.

Aikaisemmin ruoka- ja juomayritykset ovat huolehtineet omassa yritystoiminnassaan syntyvästä pakkausjätteestä. Ensi vuoden alusta lähtien niiden velvollisuutena on tarjota pantittomien pakkausten kierrätysmahdollisuus myös kotitalouksille. Tähän asti asiasta ovat huolehtineet kunnalliset ja yksityiset jätehuollon toimijat. Velvoite koskee elintarviketeollisuuden ohella myös muita pakkausten tuottajavastuun alaisia toimijoita, kuten kauppaa.

Uusiin saappaisiin astuminen on luonnollisesti haastavaa. Kuluttajapakkausten kierrätyksessä ja keräämisessä valtakunnallisesti on otettava huomioon monia asioita. Tavoitteet on asetettu silti korkealle.

Elintarviketeollisuuden ja muiden tuottajien tavoite on rakentaa suomalaisille kuluttajille uusi palvelu, joka helpottaa ja myös lisää pakkausjätteen kierrätystä. Verkoston on oltava siisti, turvallinen, helppokäyttöinen ja maan joka kolkkaan ulottuva. Kustannustehokkaan ja ympäristövastuullisen kierrätyksen turvaamiseksi on tärkeää varmistaa, että kerätty materiaali soveltuu laadultaan kierrätykseen. Kuluttajien ohjeistus onkin hyvin tärkeää. Kierrätyskelpoinen materiaali on puhdasta eikä väärää materiaalia saa laittaa kierrätyspisteeseen.

Meille kuluttajille muutos näkyy tammikuussa 2016, jolloin käytössämme on uusi kuluttaja-pakkausten keräyspisteverkosto. Koko maan kattavat Rinki-ekopisteet löytyvät päivittäista-varakauppojen ja muiden yleisesti käytettyjen palveluiden tai kulkureittien läheisyydestä. Aikaisemmin mosaiikkimainen erilaisista keräyspisteistä muodostunut verkosto on siis jatkossa valtakunnallisesti yhtenäisesti koordinoitu.

Erilaisten pakkausmateriaalien lajittelu ja erilliskeräys ovat kuitenkin vasta kierrätysprosessin alku. Keräysastiasta alkaa varsinainen kierrätysprosessi, eli kerätyn pakkausjätemateriaalin matka hyödynnettäväksi uudelleen esimerkiksi uuden pakkauksen tai muun tuotteen valmistusmateriaalina.

Elintarviketeollisuus haluaa hoitaa uuden, laajentuneen velvollisuutensa niin hyvin kuin mahdollista. Rinki-ekopisteverkoston toimivuus riippuu myös sen käyttäjistä. Otetaan siis Rinki-pisteet omaksemme ja ahkeraan käyttöön!

Lisätietoa aiheesta:
Lajitteluohjeet sekä muuta kuluttajille ja yrityksille suunnattua tietoa uudesta verkostosta löytyy www.rinkiin.fi-sivustolta. Itselle lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi puolestaan tarkistaa www.kierratys.info-sivustolta. Verkoston rakentajina ovat RINKI Oy ja pakkausalan tuottajayhteisöt.

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää