05.11.2015

Blogivieras: Suomalaisella innovaatiolla maailmalle

kirjoittanut Marja Vakkuri

Ravitsemusasiantuntija, Raisio Oyj Marja Vakkuri

Ruokakauppoihin ilmestyy vuosittain tuhansia uusia elintarvikkeita, joista vain pieni osa jää valikoimiin pysyvästi. Vielä harvemmassa ovat tuotteet, joista voidaan puhua todellisina innovaatioina. Siksi meidän suomalaisten on syytä olla aidosti ylpeitä kolesterolia alentavien elintarvikkeiden kehittämisestä.

Benecol-tuotteet ja niiden sisältämä kasvistanoliesteri on suomalainen innovaatio, joka täyttää marraskuussa 20 vuotta. Se syntyi elintarviketeollisuuden ja yliopistotutkijoiden yhteistyönä. Jo 1980-luvulla tiedettiin, että kasvistanolit auttavat alentamaan kolesterolia. Tutkimuksissa todettiin myös, että kasvistanolit eivät imeydy elimistöön, joten niiden käyttö on turvallista. Ei kuitenkaan tiedetty millä menetelmällä elintarvikkeisiin voitaisiin lisätä niin paljon kasvistanoleja, että niillä saataisiin kolesterolia merkittävästi alentava vaikutus. Ongelma ratkesi vuonna 1989, jolloin Raision silloinen tutkimuspäällikkö Ingmar Wester keksi, miten kasvistanoleista voidaan valmistaa kasvistanoliesteriä, jota pystyy lisäämään elintarvikkeeseen tarvittavan määrän.

Raisio-konsernin ja Helsingin yliopiston yhteistyön tuloksena kehitettiin ensimmäinen terveysvaikutteinen kolesterolia alentava margariini, joka tuli markkinoille vuonna 1995. Nyt erilaisia Benecol-tuotteita myydään jo 30 maassa. Innovaatio on saanut osakseen myös tunnustusta; vuonna 2009 kasvistanoliesteri valittiin yhdeksi kymmenestä tärkeimmästä ravitsemustutkimuksen löydöistä viimeisen 30 vuoden ajalta*.

Benecol-tuotteet ovat hyvä esimerkki elintarvikkeista, jotka tukevat hyvin ravitsemus- ja hoitosuosituksia. Kasvistanoliesterin tehokkuus ja turvallisuus on tutkittu laajasti. Vakuuttavan näytön myötä useat kansainväliset ja kotimaiset järjestöt suosittelevat kasvistanoliesteriä sisältäviä elintarvikkeita osaksi kolesterolia alentavaa ruokavaliota. Kaikki Suomessa myynnissä olevat Benecol-tuotteet ovat saaneet Sydänmerkin, joten ne soveltuvat erinomaisesti osaksi terveellistä ruokavaliota.

Benecol on suomalaista osaamista, jota arvostavat sekä tavalliset kuluttajat että asiantuntijat ympäri maailmaa. Suomessa on runsaasti upeaa elintarvikeosaamista ja ainutlaatuisia raaka-aineita, joten toivoisin muidenkin suomalaisten elintarvikeinnovaatioiden seuraavan Benecolia maailman valloituksessa.

Marja Vakkuri
ravitsemusasiantuntija
Raisio Oyj

*Katan et al. 2009; European Journal of Clinical Nutrition; 63: 2-10

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää