05.10.2015

Blogivieras: Myyttejä murtamassa: eikö elintarvikevalmistajia kiinnosta ruuan terveellisyys?

kirjoittanut Mirva Lampinen

Ravitsemusasiantuntija, Saarioinen Oy Mirva Lampinen

Ravitsemussuositukset ja teollisuus on sanapari, joka ei ole kovin uskottava varsinkaan nykykeskustelun valossa. Se on harmi, sillä elintarviketeollisuus on tehnyt valtavasti töitä parantaakseen tuotteidensa terveellisyyttä: esimerkiksi suolaiselta kahdeksankymmenluvulta on tultu pitkä matka nykypäivään, jossa Suomi on Euroopan kärkimaa vähäsuolaisten tuotteiden tarjonnassa. Olemme vain matkan varrella syyllistyneet virheeseen ja jättäneet dokumentoimatta tämän huomattavan kehityksen.

Mitä me elintarvikkeiden valmistajat voisimme tehdä, jotta elintarviketeollisuus ja ravitsemussuositukset olisi jatkossa uskottava sanapari sekä luonteva osa suomalaista ruoka- ja terveellisyyskeskustelua? Vastaan: valmistaa innovatiivisia tuotteita, jotka rikkovat ennakkoluuloja. Minä kutsun niitä terveellisyyden lippulaivatuotteiksi.

Terveellisyyden lippulaivatuotteissa on nostettu näyttävästi esiin sellaisia ominaisuuksia, jotka tukevat hyvinvointia. Tuotteita ei kuitenkaan ole maalattu visuaalisen ulkokuoren avulla terveellisiksi, vaan ne ovat sitä myös sisällöltään: ruoka-annokset on esimerkiksi suunniteltu lautasmalli mielessä, jolloin ne sisältävät runsaasti kasviksia. Kasvisten riittävä saanti on monelle suomalaiselle jokapäiväinen ongelma. Yhtä lailla terveellisyyden lippulaivatuotteissa maku on haettu muusta kuin suolasta. Edellä mainitut ominaisuudet täyttyvät esimerkiksi Saarioisten luomassa Balanssi-ateriasarjassa.

Yksi tuotesarja ei toki uudista koko kuvaa, vaan kyse on suuremmasta kokonaisuudesta ja useammista tuotteista ulottuen myös klassikoihin. Esimerkiksi Saarioisen maksalaatikko on yksi Suomen myydyimmistä valmisruoista, joten sen suolapitoisuudella – onko se 1,1 % vai 0,8 % – on merkitystä. (Maksalaatikon suolapitoisuus muuten on 0,8 %, mikä on vähemmän kuin tyypillisesti valmisruoassa.)

Suolan saannin ohella myös muut ravitsemussuositukset ovat meille varsin tuttuja: mietimme jatkuvasti ravitsemusasioita, koska haluamme tarjota kuluttajille toimivia ratkaisuja arjen ongelmiin. Samalla haluamme toiminnallamme purkaa myyttiä siitä, ettei elintarvikevalmistajia kiinnosta terveellisyys – koska kiinnostaahan meitä!

Yksi arjen ongelmista on ajan puute, jonka takia aina ei syödä niin hyvin. Tässä tilanteessa valmis ratkaisu on nykyään hyvä, välillä jopa paras vaihtoehto. Kannustankin käyttämään seuraavalla kauppareissulla aikaa ja tutkimaan, löytyisikö valmiiden ruokien hyllystä sittenkin hyviä vaihtoehtoja. Lupaan, että voit yllättyä iloisesti!

PS. Toiveitakin saa esittää, sillä me haluamme tehdä juuri sellaista ruokaa, jota suomalaiset haluavat syödä.

Mirva Lampinen
ravitsemusasiantuntija
Saarioinen Oy

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää