01.12.2015

Blogivieras: Mitä valvonta ja omavalvonta tarkoittavat?

kirjoittanut Tarja Uitti

toimitusjohtaja, Pernod Ricard Finland Oy Tarja Uitti

Minä olen paitsi alkoholijuomien valmistaja, maahantuoja, markkinoija, myyjä ja jakelija, myös kuluttaja. Ehkä juomiin tavallista paremmin perehtynyt, mutta yhtä kaikki: laadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita haluava kuluttaja. Olen kiinnostunut siitä mitä syön ja juon, ja niin vaikuttavat enenevässä määrin muutkin kuluttajat olevan.

Tutkimusten mukaan suomalaiset kuluttajat luottavat kotimaiseen laatuun ja sitä kautta turvallisiin elintarvikkeisiin. Koko ketjun raaka-ainetuotannosta ruokapöytään tuntevana voin todeta, että kuluttajilla on perusteet luottamukselleen.

Ensinnäkin, viranomaiset ohjeistavat yrityksiä toimimaan tavalla, jolla voidaan varmistaa turvallisten elintarvikkeiden valmistaminen. Merkittävästi suurempi rooli on kuitenkin yrityksillä itsellään:

’’Alkoholijuomien valmistaja vastaa kulutukseen luovuttamansa alkoholijuoman laadusta ja koostumuksesta sekä siitä, että tuote ja sen päällysmerkinnät ja muu esittely ovat siitä annettujen säännösten ja määräysten mukaisia.’’ ’’Omavalvonta on yrityksen toimintaa, jolla se pyrkii varmistamaan valmistamiensa elintarvikkeiden laadun ja koostumuksen asiakkaalle saakka. Se on osaltaan myös hyvää asiakaspalvelua. Omavalvonnan avulla varmistetaan elintarvikemääräysten toteutuminen yrityksessä. Yritysten omavalvontavelvoite on kirjattu elintarvikelakiin.’’.

Miten omavalvonta sitten näkyy yrityksen toiminnassa?

Pernod Ricard Finlandin raaka-aineiden hankintapäätökset ovat tärkeä osa lopputuotteen ominaisuuksien synnyssä, joten valinnat tehdään tarkoin. Toimittajien toimintatavat tunnetaan muun muassa auditointikäyntien ansiosta ja raaka-aineet tarkistetaan eräkohtaisesti omassa laboratoriossamme aina niiden saapuessa.

Kun tuote on reseptin mukaisesti valmistettu, sen raja-arvot tarkistetaan laboratoriossa. Tämän jälkeen tuotteemme poikkeuksetta suodatetaan, minkä jälkeen ammattitaitoiset maistelijat analysoivat ne aistinvaraisesti. Pullotuksen aikana tehdään jatkuvia testauksia, ja laboratoriossa analysoidaan vielä pullotetutkin tuotteet. Varmistetaan myös vielä kerran maistamalla, että tuotteen laatu on edelleen suunnitellun mukainen.

Omassa logistiikkakeskuksessamme tuotteita varastoidaan hallitusti 24/7. Lähetyshetkellä tapahtuu viimeinen ulkoisen laadun tarkastus ja eräkohtaisen jäljitettävyyden varmistaminen. Toimitamme tavaraa ainoastaan asiakkaille, joiden luvat ovat kunnossa. Noin 85 prosenttia tuotteistamme myydään kuluttajille Alkosta, jonka kanssa myös mahdolliset tuotevirheet ja takaisin kutsumiset hoidetaan järjestelmällisesti ja hallitusti.

Sekä elintarviketeollisuuden edustajana että kuluttajana voin siis todeta omavalvonnan toimivan ja suomalaisten alkoholijuomien olevan turvallisia. Viime aikoina kotimaista laadukkuutta ovat ikävämmällä tavalla todistaneet myös hallitsemattoman tuonnin poikimat tuoteväärennösten esille tulot Suomessakin. Vähemmän valvotut markkinat voivat johtaa hinnoista innostuvan kuluttajan kohtalokkaasti harhaan.

Tarja Uitti
toimitusjohtaja
Pernod Ricard Finland Oy

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää