03.10.2014

Harva kynii kanan tai lypsää maidon

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Johtaja Marleena Tanhuanpää

Elintarviketeollisuuden rooli ihmisten arjessa on kasvanut maailman muuttuessa. On mielenkiintoista pysähtyä miettimään, millaista elämä olisi ilman elintarviketeollisuutta ja sen tuotteita. Vähän samalla tavalla voi miettiä, millaista elämä olisi ilman sähköä. Ennusteen mukaan vuonna 2030 jo 70 prosenttia maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Ruokaa ei enää tuoteta takapihoilla. Veikeät kattoviljelykset ja muut konstit ovat tervetulleita, mutta ne tuskin riittävät pitämään nälkää loitolla. Järjestäytynyt ruuantuotanto on välttämättömyys.

Ruuanlaittoon liittyy paljon välittämistä ja lämpöä, jota tarvitsemme voidaksemme hyvin. Myös elintarviketeollisuuden tuotteet tukevat tätä hyvinvointia. Yritykset kehittävät tuotteitaan ja reseptejään ruuanlaittoa helpottamaan. Uudet vaihtoehdot innostavat kokeilemaan. On ilo, että isoissa ja pienissä ruokatehtaissa ammattilaiset pilkkovat, jauhavat, maustavat, soseuttavat, koostavat ja pakkaavat tuotteita, joista voin valita sopivimmat juuri minun keittiööni.

Käyttämäni tuotteet valikoituvat arjen vaatiman tilanteen mukaan. Lapsiperheen elämään kuuluvat töistäpaluun ja harrastuskuljetusrumban väliset 20-minuuttiset, jolloin tartun kiitollisena tuon hetken pelastaviin nopeisiin ja helppoihin vaihtoehtoihin, joiden ravitsemuksellinen laatukin on yleensä tarkoin harkittu.

Valmiiden ja puolivalmiiden tuotteiden avulla on myös helppo innostaa lapsia ruuanlaiton saloihin. Alle kymmenvuotiaskin pystyy valmistamaan itselleen välipalaa, kun kotiin varaa erimakuisia puurojauheita, pastoja ja pakasteita. Edistyneemmät voivat valmistaa tukevamman aterian nopeasti kypsyvistä kanasuikaleista ja ruokakermoista. Myös juniormastercheffit käyttävät teollisuuden kautta pyörähtäneitä raaka-aineita, sillä harva itse kynii kanan tai lypsää kokkaamisessa käyttämänsä maidon.

Monen murrosikäisen geeneihin tallennettu kummallinen vastarinta erilaisia ruokia kohtaan koettelee välillä vanhempien hermoja. Viimeksi meillä keskusteltiin kipakkaan sävyyn aamiaisen tärkeydestä ja siitä, että vain syöty ruoka ravitsee. Lopulta kaapin perältä löytyi muroja, jotka kelpasivat kasvavalle ja urheilevalle nuorelle naiselle. Onneksi teollisuuden tarjoamia vaihtoehtoja on runsaasti eikä muroja tarvitse tehdä itse!

Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää hallita stressiä ja omaa ajankäyttöään. Kiireen hallintaan on olemassa lukuisia oppaita. Kokkauskirjoja syydetään markkinoille viikoittain. Kuka tekisi oppaan, joka yhdistäisi nämä kaksi asiaa? Kirjan nimi voisi olla Ruokarauha. Vielä kun joku teollistaisi mokkapalat lasten urheiluharrastusten buffetteihin!

Lisätietoja antaa

Johtaja
Marleena Tanhuanpää
zneyrran.gnauhnacnn@rgy.sv
040 528 2207
@martanhuanpaa

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää