Materiaalitehokkuus
Materiaalitehokkuus elintarviketeollisuudessa on monimuotoinen kokonaisuus. Sitä voidaan edistää esimerkiksi hyödyntämällä tuotannon sivuvirtoja, vähentämällä hävikkiä, kehittämällä tuote- ja pakkaussuunnittelua, tehostamalla logistiikkaa sekä lisäämällä henkilöstön tiedon tasoa materiaalitehokkaista käytännöistä.
Alan yrityksiä kannustetaan parantamaan materiaalitehokkuuttaan Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Elintarviketeollisuuden, päivittäistavarakaupan ja pakkausalan yhdessä kolmen ministeriön kanssa allekirjoittama sitoumus tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen ruuan valmistuksessa, jakelussa ja kulutuksessa.
Tiesitkö, että Paulig oli maailman ensimmäinen toimija, joka toi uusiutuvat raaka-aineet kahvin vakuumipakkauksiin? Yhä useammissa Pauligin kahvipakkauksissa on hyödynnetty uusiutuvia materiaaleja, sillä osa kahvipakkauksista on valmistettu jo yli 50-prosenttisesti uusiutuvista, kasvipohjaisista ja fossiilittomista materiaaleista. Tämän myötä pakkauksen hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä noin kolmannes. Lue lisää Paulig-konsernin vastuullisuustyöstä.
Saarioinen korvasi syksyllä 2019 valmisruokapakkausten mustan muovin punaisella. Muovijalostamoiden optiset lukijat eivät tunnista pääosaa mustasta muovista, jolloin se ei päädy kierrätykseen vaan energiantuotantoon. Uudet punaiset pakkaukset voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Saarioisten pakkauksissa on myös vähennetty muovin määrää, esimerkiksi ohentamalla pakkausmuoveja sekä korvaamalla osa muovista kartongilla.
Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa. Ammoniakki kuumenee jäähdytysprosessissa voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään talteen. Lämpö napataan talteen myös jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon ja patteriverkoston lämmitykseen.
Sinebrychoff saa lämpöpumppujen avulla kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Se kattaa noin viidesosan kokonaislämmöntarpeesta tuotantolaitoksella.
Kiertotalous ja tehokas materiaalien hyödyntäminen ovat pysyvä osa Arlan vastuullisuustyötä. Arla siirtyi käyttämään ensimmäisenä Suomessa maitojen, jogurttien ja ruoanvalmistustuotteiden harjakattoisissa kartonkipakkauksissa uusiutuvaa puupohjaista biomuovia, jonka valmistuksessa hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvää mäntyöljyä. Yhdessä kumppaneidensa kanssa Arla toi kiertotalouden myös Suomen esikouluihin valmistamalla niille maksuttoman Kierrätyskaverit-opetusmateriaalin.
Kiertotalouskonseptimme yhdistää vastuullisen kiertotalousajattelun, agroekologian periaatteet ja teknologiset innovaatiot. Hyödynnämme eläinperäiset sivutuotteet tuotannossamme 100-prosenttisesti. Honkajoki Oy:n jätevedenpuhdistamolla käsitellään yrityksen omat prosessi- ja lauhdevedet sekä Lihajaloste Korpela Oy:n jätevedet. Puhdistetut vedet johdetaan Karvianjokeen.
Kirkkokallion yksikössämme Honkajoella olemme jo saavuttaneet tason, jolla kaikki sisään tuleva raaka-aine muutetaan kaupallisiksi tuotteiksi eikä tuotannossa synny lainkaan orgaanista jätettä. Konseptimme onkin yksi maailman energiatehokkaimmista ja puhtaimmista eläinperäisten sivutuotteiden käsittelymenetelmistä.
Snellman siirtyi vuosien 2019 ja 2020 aikana jauhelihapakkauksien osalta käyttämään rasioiden sijaan flowpack-pusseja. Muutoksella muovia säästettiin peräti 76 prosenttia tuotantovaiheessa. Jauhelihan pakkausmuodon mullisti koko ruokakenttää, ja jatkuvien parannuksien hengessä myös esimerkiksi leikkelepakkauksia keventämällä on vähennetty muovin käyttöä. Muovin säästämisestä ei saa kuitenkaan tulla itseisarvo, vähentämisen ohella pitää pohtia pakkauksen soveltuvuutta eri tuotteille, sen vaikutusta ruoan säilyvyyteen, toimivuutta valmistusvaiheessa ja käytettävyyttä kotona.
Valio tekee työtä kiertotalouden eteen monella rintamalla. Esimerkki ruokaketjun loppupäästä ovat pakkaukset: Valio lisää jatkuvasti kierrätysmuovin käyttöä. Esimerkiksi herkuttelujuustojen pakkauksien materiaalista vähintään 90 prosenttia oli vuoden 2019 lopussa kierrätysmuovia.
Apetit käsittelee Säkylän tehtaallaan noin 34 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia vuosittain. Tuotannossa syntyy kasvissivuvirtoja, kun kasvikset pestään, käsitellään ja pilkotaan. Nämä sivuvirrat hyödynnetään paitsi kompostoimalla ja eläinrehuna, myös toimittamalla sivuvirtoja biokaasun tuotantoon tehtaan lähellä sijaitsevaan bioenergialaitokseen.