Materiaalitehokkuus

Materiaalitehokkuus elintarviketeollisuudessa on monimuotoinen kokonaisuus. Sitä voidaan edistää esimerkiksi hyödyntämällä tuotannon sivuvirtoja, vähentämällä hävikkiä, kehittämällä tuote- ja pakkaussuunnittelua, tehostamalla logistiikkaa sekä lisäämällä henkilöstön tiedon tasoa materiaalitehokkaista käytännöistä.

Alan yrityksiä kannustetaan parantamaan materiaalitehokkuuttaan Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Elintarviketeollisuuden, päivittäistavarakaupan ja pakkausalan yhdessä kolmen ministeriön kanssa allekirjoittama sitoumus tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen ruuan valmistuksessa, jakelussa ja kulutuksessa.

Valio tekee työtä kiertotalouden eteen monella rintamalla. Esimerkki ruokaketjun loppupäästä ovat pakkaukset: Valio lisää jatkuvasti kierrätysmuovin käyttöä. Esimerkiksi herkuttelujuustojen pakkauksien materiaalista vähintään 90 prosenttia oli vuoden 2019 lopussa kierrätysmuovia.

Kiertotalouskonseptimme yhdistää vastuullisen kiertotalousajattelun, agroekologian periaatteet ja teknologiset innovaatiot. Hyödynnämme eläinperäiset sivutuotteet tuotannossamme 100-prosenttisesti. Honkajoki Oy:n jätevedenpuhdistamolla käsitellään yrityksen omat prosessi- ja lauhdevedet sekä Lihajaloste Korpela Oy:n jätevedet. Puhdistetut vedet johdetaan Karvianjokeen.
Kirkkokallion yksikössämme Honkajoella olemme jo saavuttaneet tason, jolla kaikki sisään tuleva raaka-aine muutetaan kaupallisiksi tuotteiksi eikä tuotannossa synny lainkaan orgaanista jätettä. Konseptimme onkin yksi maailman energiatehokkaimmista ja puhtaimmista eläinperäisten sivutuotteiden käsittelymenetelmistä.

Tiesitkö, että Paulig oli maailman ensimmäinen toimija, joka toi uusiutuvat raaka-aineet kahvin vakuumipakkauksiin? Yhä useammissa Pauligin kahvipakkauksissa on hyödynnetty uusiutuvia materiaaleja, sillä osa kahvipakkauksista on valmistettu jo yli 50-prosenttisesti uusiutuvista, kasvipohjaisista ja fossiilittomista materiaaleista. Tämän myötä pakkauksen hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä noin kolmannes. Lue lisää Paulig-konsernin vastuullisuustyöstä.

Pakkausten suunnittelu on Altialla keskeinen tapa vähentää jätteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrää. Altia on siirtynyt enenevissä määrin lasipulloista vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien kuten PET-muovi-, hana- ja tetrapakkausten hyödyntämiseen, joiden ympäristövaikutus on pienempi. Vuonna 2019 PET-muovipakkaukset käsittivät noin 40 % Altian kuluttajapakkauksista. Pakkauksissa pyritään lisäksi käyttämään vain yhtä materiaalia, jolloin ne ovat mahdollisimman helppo lajitella kierrätykseen.

Atrian keskeinen tavoite on ilmastonmuutoksen torjuminen ja ruuan tuotanto hiilineutraalisti. Vuoteen 2021 mennessä tunnistamme tuotteidemme hiilijalanjäljen, ymmärrämme syvällisesti, mistä päästöt syntyvät ja miten niitä pienennetään. Atrian tuotteissa elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset painottuvat tuotteiden pääraaka-aineen eli lihan tuotantoon. Alkutuotannon ympäristövaikutusten hillitsemisessä tuottajat ovat avainasemassa. Ympäristövaikutusten minimointi tilatasolla tarkoittaa tilakohtaisia, tuotantosuunnasta riippuvia erilaisia ratkaisuja. Atrian alkutuotannossa toimintamalleja kehitetään jatkuvasti entistä ympäristöystävällisemmiksi.

Kiertotalous ja tehokas materiaalien hyödyntäminen ovat pysyvä osa Arlan vastuullisuustyötä. Arla siirtyi käyttämään ensimmäisenä Suomessa maitojen, jogurttien ja ruoanvalmistustuotteiden harjakattoisissa kartonkipakkauksissa uusiutuvaa puupohjaista biomuovia, jonka valmistuksessa hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvää mäntyöljyä. Yhdessä kumppaneidensa kanssa Arla toi kiertotalouden myös Suomen esikouluihin valmistamalla niille maksuttoman Kierrätyskaverit-opetusmateriaalin.

Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa. Ammoniakki kuumenee jäähdytysprosessissa voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään talteen. Lämpö napataan talteen myös jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon ja patteriverkoston lämmitykseen.
Sinebrychoff saa lämpöpumppujen avulla kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Se kattaa noin viidesosan kokonaislämmöntarpeesta tuotantolaitoksella.

Saarioinen korvasi syksyllä 2019 valmisruokapakkausten mustan muovin punaisella. Muovijalostamoiden optiset lukijat eivät tunnista pääosaa mustasta muovista, jolloin se ei päädy kierrätykseen vaan energiantuotantoon. Uudet punaiset pakkaukset voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Saarioisten pakkauksissa on myös vähennetty muovin määrää, esimerkiksi ohentamalla pakkausmuoveja sekä korvaamalla osa muovista kartongilla.

Takaisin ylös