Materiaalitehokkuus

Saarioinen korvasi syksyllä 2019 valmisruokapakkausten mustan muovin punaisella. Muovijalostamoiden optiset lukijat eivät tunnista pääosaa mustasta muovista, jolloin se ei päädy kierrätykseen vaan energiantuotantoon. Uudet punaiset pakkaukset voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Saarioisten pakkauksissa on myös vähennetty muovin määrää, esimerkiksi ohentamalla pakkausmuoveja sekä korvaamalla osa muovista kartongilla.

Apetit käsittelee Säkylän tehtaallaan noin 34 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia vuosittain. Tuotannossa syntyy kasvissivuvirtoja, kun kasvikset pestään, käsitellään ja pilkotaan. Nämä sivuvirrat hyödynnetään paitsi kompostoimalla ja eläinrehuna, myös toimittamalla sivuvirtoja biokaasun tuotantoon tehtaan lähellä sijaitsevaan bioenergialaitokseen.

Atrian keskeinen tavoite on ilmastonmuutoksen torjuminen ja ruuan tuotanto hiilineutraalisti. Vuoteen 2021 mennessä tunnistamme tuotteidemme hiilijalanjäljen, ymmärrämme syvällisesti, mistä päästöt syntyvät ja miten niitä pienennetään. Atrian tuotteissa elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset painottuvat tuotteiden pääraaka-aineen eli lihan tuotantoon. Alkutuotannon ympäristövaikutusten hillitsemisessä tuottajat ovat avainasemassa. Ympäristövaikutusten minimointi tilatasolla tarkoittaa tilakohtaisia, tuotantosuunnasta riippuvia erilaisia ratkaisuja. Atrian alkutuotannossa toimintamalleja kehitetään jatkuvasti entistä ympäristöystävällisemmiksi.

Pakkausten suunnittelu on Altialla keskeinen tapa vähentää jätteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrää. Altia on siirtynyt enenevissä määrin lasipulloista vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien kuten PET-muovi-, hana- ja tetrapakkausten hyödyntämiseen, joiden ympäristövaikutus on pienempi. Vuonna 2019 PET-muovipakkaukset käsittivät noin 40 % Altian kuluttajapakkauksista. Pakkauksissa pyritään lisäksi käyttämään vain yhtä materiaalia, jolloin ne ovat mahdollisimman helppo lajitella kierrätykseen.

Tiesitkö, että Paulig oli maailman ensimmäinen toimija, joka toi uusiutuvat raaka-aineet kahvin vakuumipakkauksiin? Yhä useammissa Pauligin kahvipakkauksissa on hyödynnetty uusiutuvia materiaaleja, sillä osa kahvipakkauksista on valmistettu jo yli 50-prosenttisesti uusiutuvista, kasvipohjaisista ja fossiilittomista materiaaleista. Tämän myötä pakkauksen hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä noin kolmannes. Lue lisää Paulig-konsernin vastuullisuustyöstä.

Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa. Ammoniakki kuumenee jäähdytysprosessissa voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään talteen. Lämpö napataan talteen myös jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon ja patteriverkoston lämmitykseen.
Sinebrychoff saa lämpöpumppujen avulla kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Se kattaa noin viidesosan kokonaislämmöntarpeesta tuotantolaitoksella.

Arla haluaa tarjota kuluttajille uusia mahdollisuuksia vastuullisempiin valintoihin. Arla siirtyi käyttämään ensimmäisenä Suomessa maitojen, jogurttien ja ruoanvalmistustuotteiden harjakattoisissa kartonkipakkauksissa uusiutuvaa puupohjaista biomuovia, jonka mäntyöljypohjainen raaka-aine on suomalainen innovaatio. Puupohjaisen biomuovin hyödyntäminen harjakattopakkauksissa vähentää fossiilisen muovin tarvetta 180 000 kiloa vuodessa ja pienentää noin viidenneksen pakkauksen hiilijalanjälkeä.

Kiertotalouskonseptimme yhdistää vastuullisen kiertotalousajattelun, agroekologian periaatteet ja teknologiset innovaatiot. Hyödynnämme eläinperäiset sivutuotteet tuotannossamme 100-prosenttisesti. Honkajoki Oy:n jätevedenpuhdistamolla käsitellään yrityksen omat prosessi- ja lauhdevedet sekä Lihajaloste Korpela Oy:n jätevedet. Puhdistetut vedet johdetaan Karvianjokeen.
Kirkkokallion yksikössämme Honkajoella olemme jo saavuttaneet tason, jolla kaikki sisään tuleva raaka-aine muutetaan kaupallisiksi tuotteiksi eikä tuotannossa synny lainkaan orgaanista jätettä. Konseptimme onkin yksi maailman energiatehokkaimmista ja puhtaimmista eläinperäisten sivutuotteiden käsittelymenetelmistä.

Takaisin ylös