Materiaalitehokkuus

Materiaalitehokkuus elintarviketeollisuudessa on monimuotoinen kokonaisuus. Sitä voidaan edistää esimerkiksi hyödyntämällä tuotannon sivuvirtoja, vähentämällä hävikkiä, kehittämällä tuote- ja pakkaussuunnittelua, tehostamalla logistiikkaa sekä lisäämällä henkilöstön tiedon tasoa materiaalitehokkaista käytännöistä.

Alan yrityksiä kannustetaan parantamaan materiaalitehokkuuttaan Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Elintarviketeollisuuden, päivittäistavarakaupan ja pakkausalan yhdessä kolmen ministeriön kanssa allekirjoittama sitoumus tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen ruuan valmistuksessa, jakelussa ja kulutuksessa.

Kiertotalous ja tehokas materiaalien hyödyntäminen ovat pysyvä osa Arlan vastuullisuustyötä. Arla siirtyi käyttämään ensimmäisenä Suomessa maitojen, jogurttien ja ruoanvalmistustuotteiden harjakattoisissa kartonkipakkauksissa uusiutuvaa puupohjaista biomuovia, jonka valmistuksessa hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvää mäntyöljyä. Yhdessä kumppaneidensa kanssa Arla toi kiertotalouden myös Suomen esikouluihin valmistamalla niille maksuttoman Kierrätyskaverit-opetusmateriaalin.

Apetit käsittelee Säkylän tehtaallaan noin 34 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia vuosittain. Tuotannossa syntyy kasvissivuvirtoja, kun kasvikset pestään, käsitellään ja pilkotaan. Nämä sivuvirrat hyödynnetään paitsi kompostoimalla ja eläinrehuna, myös toimittamalla sivuvirtoja biokaasun tuotantoon tehtaan lähellä sijaitsevaan bioenergialaitokseen.

Tiesitkö, että Paulig oli maailman ensimmäinen toimija, joka toi uusiutuvat raaka-aineet kahvin vakuumipakkauksiin? Yhä useammissa Pauligin kahvipakkauksissa on hyödynnetty uusiutuvia materiaaleja, sillä osa kahvipakkauksista on valmistettu jo yli 50-prosenttisesti uusiutuvista, kasvipohjaisista ja fossiilittomista materiaaleista. Tämän myötä pakkauksen hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä noin kolmannes. Lue lisää Paulig-konsernin vastuullisuustyöstä.

Elintarvikeala on ensimmäinen suomalainen teollisuudenala, joka edistää alansa materiaalitehokkuutta omalla sitoumuksellaan. Sitoumus on vapaahetoinen keino vähentää ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen aikana syntyviä ympäristövaikutuksia. Sitoumuksella tuotetaan monenlaisia hyötyjä ympäristölle, yhteiskunnalle ja yrityksille sekä vähennetään ruokahävikkiä ja lisätään kierrätystä. Lue lisää materiaalitehokkuuden sitoumuksesta.

Valio tekee työtä kiertotalouden eteen monella rintamalla. Esimerkki ruokaketjun loppupäästä ovat pakkaukset: Valio lisää jatkuvasti kierrätysmuovin käyttöä. Esimerkiksi herkuttelujuustojen pakkauksien materiaalista vähintään 90 prosenttia oli vuoden 2019 lopussa kierrätysmuovia.

Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa. Ammoniakki kuumenee jäähdytysprosessissa voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään talteen. Lämpö napataan talteen myös jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon ja patteriverkoston lämmitykseen.
Sinebrychoff saa lämpöpumppujen avulla kerättyä talteen jopa 15 000 megawattituntia vuodessa. Se kattaa noin viidesosan kokonaislämmöntarpeesta tuotantolaitoksella.

Kiertotalouskonseptimme yhdistää vastuullisen kiertotalousajattelun, agroekologian periaatteet ja teknologiset innovaatiot. Hyödynnämme eläinperäiset sivutuotteet tuotannossamme 100-prosenttisesti. Honkajoki Oy:n jätevedenpuhdistamolla käsitellään yrityksen omat prosessi- ja lauhdevedet sekä Lihajaloste Korpela Oy:n jätevedet. Puhdistetut vedet johdetaan Karvianjokeen.
Kirkkokallion yksikössämme Honkajoella olemme jo saavuttaneet tason, jolla kaikki sisään tuleva raaka-aine muutetaan kaupallisiksi tuotteiksi eikä tuotannossa synny lainkaan orgaanista jätettä. Konseptimme onkin yksi maailman energiatehokkaimmista ja puhtaimmista eläinperäisten sivutuotteiden käsittelymenetelmistä.

Pakkausten suunnittelu on Altialla keskeinen tapa vähentää jätteiden ja hiilidioksidipäästöjen määrää. Altia on siirtynyt enenevissä määrin lasipulloista vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien kuten PET-muovi-, hana- ja tetrapakkausten hyödyntämiseen, joiden ympäristövaikutus on pienempi. Vuonna 2019 PET-muovipakkaukset käsittivät noin 40 % Altian kuluttajapakkauksista. Pakkauksissa pyritään lisäksi käyttämään vain yhtä materiaalia, jolloin ne ovat mahdollisimman helppo lajitella kierrätykseen.

Takaisin ylös