Elintarvikkeiden valmistuksessa syntyvän elintarvikejätteen ja maatiloilla syntyvän lannan muuttaminen uusiutuvaksi energiaksi tarjoaa elintarvikealan yrityksille merkittävän keinon pienentää päästökuormitustaan ja edetä kohti ilmastotavoitteitaan. Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovatkin lähteneet aktiivisesti mukaan biokaasun tuotantoa ja käyttöä edistäviin hankkeisiin.
Biokaasun tuotanto voi auttaa elintarviketeollisuutta saavuttamaan ilmastotavoitteita kustannustehokkaalla tavalla. Energiatuotannon ohella biokaasun tuotanto on kiertotaloutta parhaimmillaan, sillä se mahdollistaa elintarvikejätteen sisältämien arvokkaiden ravinteiden kierrättämisen lannoitteina. Biokaasu tuottaa myös uutta elinvoimaa yrityksille, maatiloille ja alueille sekä energian ja lannoitteiden osalta huoltovarmuutta suomalaiselle yhteiskunnalle.
Ruoka-alalta löytyy edelläkävijäratkaisuja ja investointihankkeita, joissa rakennetaan tulevaisuuden energiantuotantoa. Ja vaikka kaikilla yrityksillä ei ole mahdollisuutta omaan biokaasun tuotantoon, voidaan yrityksissä syntyvää jätettä hyödyntää uusituvan energian raaka-aineena.
Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Suomen tähän mennessä suurimpien biokaasu- ja nesteytyslaitosten rakentamista Pohjois-Savoon ja Nurmoon sekä kartoittaa vastaavia laitoksia myös Kokkolan ja Nivalan seutukunnilla. Tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua polttoaineeksi liikenteeseen. Lopullisena tavoitteena on rakentaa 1 TWh:n kapasiteetti nesteytetyn biometaanin tuotannolle vuoteen 2030 mennessä.
Valio on kehittänyt ja patentoinut prosessin, jolla lannasta voidaan erottaa fosfori- ja typpilannoitejakeita sekä puhdasta vettä, joten biokaasun valmistus tehostaa myös ravinteiden kierrätystä ja vähentää ravinnevalumia. Energia- ja lannoiteomavaraisuuden edistäminen vähentää suomalaisen ruokaketjun riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja parantaa ruokaturvaa.
Suomen Lantakaasu Oy.n tarkoituksena on tuottaa uusiutuvaa energiaa liikennekäyttöön
Arlan maidontuottajat puolestaan ovat olleet alkuunpanijoina Ranuan mittavassa biokaasuhankkeessa. Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n omistaa 21 tuottajaa, joista yksitoista on Arla Suomi -yhteistyöryhmän tuottajia.
Biokaasulaitoksen 7 000 MW:n vuosituotannolla voidaan korvata 600 000 litraa dieselpolttoainetta. Tulevaisuudessa maitoautot voidaan tankata biokaasulla, mikä pienentää logistiikasta aiheutuvia päästöjä.
Laitoksen vaikutus tilojen kasvihuonekaasupäästöihin on huomattava. Arlan arvioiden mukaan yhden tilan päästövähenemä voi olla jopa 25 prosenttia. Biokaasun tuotanto luo alkutuotantoon myös uusia tulonlähteitä. Laitoksen on tarkoitus valmistua marraskuussa 2025.
Biokaasua voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa laajemminkin. Hartwallin panimo Lahdessa on malliesimerkki tulevaisuuden energiantuotannosta sekä tehokkaasta kiertotaloudesta, jossa raaka-aineet kulkevat pellolta panimolle ja panimolta pellolle.
Tehtaan yhteyteen rakennetun biokaasulaitoksen ansiosta panimon tuotanto on kokonaan fossiilivapaata. Energiaa tuotetaan oluen keitosta yli jäävästä mäskistä eli ainesosasta, jota panimossa syntyy tonneittain. Biokaasun tuotannosta yli jäävä aines puolestaan palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Ja lopulta kypsä mallastettu ohra päätyy maltaana takaisin olutkattilaan.
Lue lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden ilmastotoimenpiteistä Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvityksestä.
Lisätietoa jutun esimerkkihankkeista
Kuvat: Valio & Mostphotos
Lisätietoa
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset