23.08.2023

ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti

Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.
Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.

Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.

Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna

ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.

Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.

Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.

ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Jyrki Wallin,  MTK, puh. 050 522 5207
Yhteiskuntasuhdejohtaja, Jukka Ihanus, ETL, puh. 050 463 9929

KUTSU

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan ETL:n ja MTK:n ruokavientitilaisuutta hotelli Presidenttiin perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Tilaisuutta voi seurata myös etänä tästä linkistä

Ohjelma:
Klo 13.40–14.00 Kahvi
Klo 14.00–14.05 Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK
Klo 14.05–14.30 Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
Klo 14.30–14.45 Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK
Klo 14.45–15.00 Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL
Klo 15.00–15.30 yrityspuheenvuorot:

Vientijohtaja Heikki Tynjälä, Atria
Johtaja (kansainvälinen myynti) Olli Osara, Valio
Yhteiskuntasuhdejohtaja Heli Anttila, Fazer-konserni

15.30–15.50 Keskustelu
15.50–16.00 Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.