04.02.2016

Ruoka- ja juomayritykset tarjoavat noin 6 000 kesätyöpaikkaa

Elintarviketeollisuus tarjoaa tänä vuonna kesätyöpaikan noin 6 000 työntekijälle. Ruoka- ja juomayrityksissä kesätyöntekijöiden rekrytointi on jo täydessä käynnissä. Kesätyöntekijöitä tarvitaan esimerkiksi tuotannossa, logistiikassa, henkilöstöravintoloissa ja toimistotyössä.

Elintarviketeollisuuden yrityksille yksi vuoden tärkeimmistä sesongeista on kesä. Ruokia, juomia ja herkkuja hankitaan kesäisiin juhliin ja monet kausituotteet, kuten grillaustuotteet ja jäätelöt, myyvät runsaasti. Kesätyöntekijöitä tarvitaan lomatuuraajiksi, mutta myös lisätyövoimaksi sesonkiin liittyviin kiireisiin.

”Kesätyöntekijöiden määrissä ei näy suuria muutoksia viime vuosiin verrattuna. On hienoa, että kesätyöpaikka voidaan tarjota näin monelle nuorelle vuosittain”, kertoo Elintarviketeollisuusliiton kehitysjohtaja Petri Linkoneva iloisena.

Palkattavien kesätyöntekijöiden määrät vaihtelevat yrityksen koosta riippuen useista sadoista muutamiin kymmeniin. Ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä kesätyöläisten ikäraja on usein 18 vuotta.

Peruskoululaisten on mahdollista päästä joihinkin yrityksiin kesällä harjoittelemaan Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Harjoittelu kestää kaksi viikkoa, ja siitä maksetaan kiinteä 335 euron palkka.

Kun viihtyy kesätyössä, voi päätyä alalle myöhemmin töihin

”Kesätyö antaa monelle nuorelle ajatuksia myös tulevasta ammatista. Nuorista kasvaa tulevaisuuden ruoka-ammattilaisia, ja he voivat päätyä yritykseen töihin myöhemminkin”, Linkoneva toteaa.

T-median ja TATin Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille laadukkaampia kesätöitä ja kehittämään omia työprosessejaan. Elintarviketeollisuusliitto kannustaa jäsenyrityksiään osallistumaan kampanjaan.

Ruoka-alan pariin rohkaiseva Maistuva ammatti -hanke kertoo tarkemmin ruoka-alan monipuolisista työmahdollisuuksista ja siitä, miten alan töihin ja opintoihin voi hakeutua.

Elintarviketeollisuus on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala. Alan yritykset työllistävät 33 000 henkilöä 2 000 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Vakituisten työpaikkojen lisäksi monet ruoka- ja juomayritykset työllistävät merkittävän määrän ihmisiä eri sesonkien aikana.

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuudessa työskentelee 32 500 henkeä. Alan tuotannon bruttoarvo on 11,6 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,6 miljardia euroa. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa noin 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,5 miljardia euroa ja tuonnin 4,3 miljardia euroa.

Elintarviketeollisuusliitto on elintarviketeollisuuden elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö, joka luo Suomessa toimivalle elintarviketeollisuudelle kilpailukykyiset toimintaedellytykset. Liiton 270 jäsenyritystä ja kaksi järjestöjäsentä edustavat elintarviketeollisuutta kattavasti.

Mikä on Maistuva ammatti?

Ruokaketju tarvitsee osaavaa, alan koulutuksella pätevöitynyttä henkilöstöä. Maistuva ammatti on kaksivuotinen hanke, jossa herätetään nuorten kiinnostusta ruuan parissa työskentelyyn. Nuoria innostetaan osallistavalla otteella hakeutumaan ruokaketjun ammatillisiin ja akateemisiin opintoihin.

Hankkeessa on mukana seitsemän ruoka-alan järjestöä: Agronomiliitto, Ammattiliitto Pro, Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Meijerialan Ammattilaiset MVL, Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö sekä hankekumppanit. Ruokatieto koordinoi hanketta.

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.