11.09.2023

Biokaasun potentiaali uhkaa jäädä hyödyntämättä

Maan hallituksen tuoreet esitysluonnokset jakeluvelvoitteen ja polttoaineverotuksen muuttamisesta ovat kylmä suihku kotimaiselle polttoaineelle, biokaasulle. Ne antavat investointeja suunnitteleville yrityksille signaalin, että Suomessa halutaan suosia ulkomaista polttoainetta kotimaisen sijaan.

Toteutuessaan hallituksen esitykset heikentäisivät biokaasun kysyntää ja veisivät investointiympäristöä teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon osalta väärään suuntaan.

Hallitusohjelmasta ei löydy myöskään korvaavia ohjauskeinoja tai tukitoimia biokaasun käytön edistämiseen.

Biokaasun hyödyntämisen suurin potentiaali on raskaassa liikenteessä. Biokaasua valmistetaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden sivuvirroista tai lannasta. Energiantuotannon ohella biokaasu tehostaa ravinnekiertoa, sillä se mahdollistaa kotimaisen lannoitteen maataloudelle ulkomaisen sijasta.

Biokaasun edistämiseen tarvitaan tekoja. Hallituksen pitäisi linjata pikaisesti keinoista, joilla poistetaan epävarmuus investoinneilta biokaasun tuotantoon. Muutoin Suomessa uhataan menettää potentiaali, jonka biokaasu antaisi huoltovarmuutemme vahvistamiseen.

Biokaasu on luontainen mahdollisuus Itä-Suomelle uusiutuvan energian tuotannossa, kun tuulivoiman rakentaminen on rajoitettua. Elintarvikeyhtiö Valio on mukana kehittämässä aktiivisesti biokaasutuotantoa Kiuruvedelle sijoittuvassa hankkeessaan. Biokaasu tuo elinvoimaa maaseudulle eli se ei ole vain käyttövoimaa.

Vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón
Yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus
Elintarviketeollisuusliitto

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien mielipidesivuilla 9.9.2023

Lisätietoja antaa

Johtaja, vastuullisuus ja kestävä kehitys
Satumaija Levón
fnghznvwn.yriba@rgy.sv
040 752 8537
@SatumaijaL

Yhteiskuntasuhteiden johtaja
Jukka Ihanus
whxxn.vunahf@rgy.sv
050 463 9929
@jukka_ihanus

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.