Uuden vuoden kynnyksellä tunnelma elintarviketeollisuudessa on talvisen kolea ja odotukset tuleville kuukausille ovat vaisut. Vaikka tilastolukujen valossa voisi luulla, että ala on selvinnyt kuluneesta koronavuodesta melko lievin kolhuin, Elintarviketeollisuusliiton tuoreen talouskatsauksen mukaan yritysten saamat tilaukset ovat vähentyneet ja pandemian aiheuttamat vaikeudet alkaneet näkyä tuotannossa.
– Osasimme odottaa näkymien heikentymistä. Jälkisyklisenä toimialana kaikki talouden häiriöt heijastuvat elintarviketeollisuuteen muita toimialoja myöhemmin, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.
Tilanne on haasteellinen etenkin suurelle joukolle pieniä ja keskisuuria elintarvikeyrityksiä, joita alan yrityskannasta on valtaosa ja joiden rahoituksellinen asema on usein heikompi kuin suurilla yrityksillä. Pk-yritykset ovat tärkeitä työllistäjiä ja lisäksi tiedetään, että elintarviketeollisuudella on teollisuuden toimialoista suurin välillinen vaikutus maamme työllisyyteen.
– Tämän välillisen vaikutuksen vuoksi korona-ajan ahdinko tulee toteutuessaan valitettavasti näkymään myös muiden toimialojen ja eri maantieteellisten alueiden työllisyyden ja verotulojen laskuna. Työpaikkojen takaisin saaminen vaatii kovaa työtä, minkä vuoksi nyt on tehtävä kaikki mahdollinen ruoka- ja juomayritysten jatkuvuuden ja työllistävyyden turvaamiseksi, Pia Pohja painottaa.
Koronapandemian ja talouden alamäen jatkuessa vaarana on, että jälkisyklinen aalto iskee elintarvikeyrityksiin rajusti. Vielä ei ole mahdollista sanoa, miten voimakkaasti eri tekijät vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseen, mutta tilanteen pitkittyessä kulutus alkaa painua joka tapauksessa.
– Alan onneksi elintarvikkeista ei säästetä aivan ensimmäiseksi. Suomi syö -tutkimuksen mukaan suomalaiset antavat myös vahvan tuen kotimaiselle ruualle, sillä neljä viidestä pitää tärkeänä syödä sitä ja tukea siten työllisyyttä. Toisaalta ruokaostoksia on jo alettu suunnitella aiempaa tarkemmin ja kaupassa käydä harvemmin.
Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta elintarvikkeiden vienti on vetänyt viime vuoden tahtiin. Ruotsi, Kiina, Viro ja Saksa olivat suurimmat vientikohteet tämän vuoden tammi-syyskuussa. Viennissäkin koronakriisi voi näkyä viiveellä, sillä taloudellinen tilanne on monissa maissa Suomeakin heikompi.
– Hienoa, että vientikysyntä on pysynyt yllä! Jotta sama vire jatkuisi ensi vuonna, myös kauppapolitiikan saralla on pyrittävä saamaan aikaan sopimuksia. Esimerkiksi brexit aiheuttaa epävarmuutta elintarvikkeiden vientimarkkinoille.
Pia Pohja muistuttaa, että tänä vuonna suomalaiset viettävät joulua kotimaassa.
– Tehdään tästä kaikkien aikojen joulu suomalaiselle ruualle! Ostamalla kotimaisia ruokia ja juomia turvaamme elintarviketeollisuuden mahdollisuuksia työllistää ja selvitä vaikeimman yli. Yritykset tekevät jatkuvasti hartiavoimin töitä voidakseen vastata kuluttajien toiveisiin yhä paremmin ja löytääkseen uusia markkina-alueita suomalaiselle ruualle.
Lue myös:
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus, joulukuu 2020
Tietografiikkaa elintarviketeollisuuden suhdanteista (pdf)
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset