Blogi

Tähtiteko2020: Vaikea valinta – hieno voittaja

Kuva: Fazer

Julkaistu:

Kuva: Fazer

Ne, jotka tuntevat minut paremmin, tietävät miten vaikea minun on valita ravintolassa ruoka. Yksi päivän tärkeimmistä päätöksistä, jossa en halua pettyä enkä tulla kateelliseksi toisten annoksista, jotka muuten näyttävät melkein aina paremmilta kuin oma.

Kun Elintarviketeollisuusliitto uudisti aiemman Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun Tähtiteoksi, joka samalla laajeni tuotteista kaikenlaisiin muihinkin elintarvikealaa edistäviin innovaatioihin ja tekoihin, en tiennyt, miten vaikeiden valintojen ääreen taas joutuisin.

Yhtenä Tähtiteko-raadin jäsenenä valitsin ensin 37 lähetetystä ehdokkaasta mielestäni ne, jotka todella näkyvät, tuntuvat ja vaikuttavat. Huh. Ei ollut valinta muillekaan raadin jäsenille helppo. Kaiken kaikkiaan 21 ehdokasta (niistä 37:stä) sai raadin jäseniltä pisteitä.

Näin saimme pisteyttämällä valittua kuusi finalistia. Mutta sitten kuvaan astui korona. Sen sijaan, että olisimme voineet tutustua finalistiehdokkaisiin maistelemalla ja tapaamalla yritysten edustajia, piti lähteä etsimään vaihtoehtoisia tapoja perehtyä ehdokkaisiin tarkemmin.

Niin kuin kaikessa muussakin tämän vuoden aikana, avuksi tuli internet ja jokainen finalisti pääsi esittelemään oman Tähtitekonsa etänä.

Uskokaa tai älkää, mutta ei raadin työ tämänkään jälkeen ollut helppoa. Keskustelujen jälkeen olimme tilanteessa, jossa kaikki finalistit saivat erilaisia kannattavia mainintoja. Ei auttanut muu kuin tehdä tiukka päätös: jokainen raadin jäsen joutui laittamaan finalistit järjestykseen.

Kilpailussa kuin kilpailussa voittaja selviää lopuksi tavalla tai toisella. Finalistien väliset erot olivat marginaalisen pieniä. Eikä se ole mikään ihme, koska kaikki ovat hienoja innovaatioita, jotka osoittavat, että elintarvikeala on moderni, kehittyvä, tutkiva ja vastuullinen ala, joka katsoo vahvasti tulevaisuuteen.

Omassa arviossani voittajan keskeisiksi ansioiksi nousivat uusi innovaatio, ruokateknologian vahva rooli ruoka-aineiden kehittämisessä, kiertotalouden ja vastuullisuuden nouseva merkitys alalla sekä suuri kansainvälistymis- ja vientipotentiaali. Onnea vielä kerran, Fazer! Onnea Lahden ksylitolitehdas!

Kirjoittaja, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja toivoo paljon vaikeasti arvioitavia Tähtiteko-ehdokkaita myös ensi vuoden kilpailuun!

PS. Tiesithän, että Suomi on EU-maista ykkönen, kun verrataan elintarviketeollisuuden suhteellisia tutkimus- ja tuotekehitystuotepanostuksia?Lähde: FoodDrinkEurope, Data & Trends 2020 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset