Tiedote

Fazerin ksylitolitehdas voitti Tähtiteko 2020 -kilpailun

Kuva: Fazer

Julkaistu:

Kuva: Fazer

Ksylitolia kauran kuoresta valmistava tehdasinnovaatio on erinomainen esimerkki suomalaisesta elintarvikeosaamisesta ja modernista kiertotaloudesta elintarviketeollisuudessa.

Elintarviketeollisuusliiton lanseeraamalla Tähtiteko 2020 -kilpailulla haettiin vuoden merkittävintä suomalaista elintarviketekoa. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Vuoden Suomalainen Elintarvike, mutta uuden vuosikymmenen vaihtuessa sen sektoria laajennettiin kaikkiin elintarvikealalla vaikuttaneisiin innovatiivisiin tekoihin, jotka ovat vieneet alaa eteenpäin ja nostaneet sitä myönteisesti esiin.

Voittajaehdokkaaksi sai ilmoittaa ruoka- tai juomatuotteeseen liittyvän uuden tuoteinnovaation, pakkauksen, tutkimuksen tai julkaisun, markkinointikampanjan tai muun elintarvikealaan liittyvän teon. Ehdokas sai olla myös vaikka alalla positiivisesti vaikuttanut henkilö.

Kilpailuun tuli 37 ehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi kuusi finalistia. Voittajaksi nousi Fazer Lifestyles Foodsin ksylitolitehdas, jonka tuotanto käynnistyy Lahdessa keväällä 2021. Kyseessä on maailman ensimmäinen kauran kuoresta ksylitolia valmistava tuotantolaitos. Se saa raaka-aineensa yrityksen omasta tuotannosta hyödyntämällä samalla tontilla sijaitsevan myllyn sivuvirtoja ja on siten erinomainen esimerkki modernista kiertotaloudesta elintarviketeollisuudessa.

Kilpailuraadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä perustelee voittajan valintaa:

– Ksylitolitehdas on vakuuttava innovaatio, jollaisia Suomi tarvitsee vahvistamaan kestävää kasvua ja ihmisten hyvinvointia. Tehdas tuo työpaikkoja ja työllistää myös välillisesti. Hankkeeseen sisältyy suuri kansainvälistymis- ja vientipotentiaali, sillä kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta – puhtautensa ja laatunsa ansiosta kovassa nosteessa olevasta kaurasta – valmistetun ksylitolin uskotaan herättävän paljon kiinnostusta maailmanmarkkinoilla.

Fazer-konsernin varatoimitusjohtaja Jouni Grönroos kiittää niin tuomaristoa kuin hankkeen eteen uurastaneita fazerilaisia ja iloitsee tärkeästä askeleesta Fazerin strategian toteuttamisessa:

– Kauraksylitoli on erinomainen esimerkki suomalaisesta elintarvikeosaamisesta, innovaatiosta ja rohkeudesta. Samalla se on konkreettinen osoitus yhtiön ruokateknologiasta, jolla kehitetään ruokaa ja ruoka-aineita, jotka tukevat niin liiketoiminnan kuin ympäristön kestävää kehitystä. Innovaatiot ja rohkeus ovat myös tärkeä osa Fazerin arvoja: ilman niitä kauraksylitolitehdas ei olisi noussut Lahden harjulle.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo, että suomalaisen elintarvikealan taito ratkaista tulevaisuuden haasteita etujoukoissa ansaitsee huomionsa. Ala on vastuullinen ja innovatiivinen toimija.

– Tähtiteon tavoitteena on lisätä suomalaisen elintarvikealan tunnettuutta sekä tuoda esiin sen monipuolista osaamista ja edelläkävijyyttä. Kilpailulla tehdään näkyväksi alalla jatkuvasti tapahtuvaa kehitys- ja tutkimustyötä sekä uusia innovaatioita. Haluamme myös osoittaa, miten hienoja ammattilaisia Suomessa työskentelee elintarvikkeiden parissa.

Elintarviketeollisuusliitto avaa Tähtiteko-kilpailun jälleen ensi keväänä. Voittaja julkistetaan marraskuussa 2021.

Lisätietoja:
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja, puh. 040 545 7285, pia.pohja@etl.fi
Fazer-konsernin varatoimitusjohtaja Jouni Grönroos, puh. 040 504 5125, jouni.gronroos@fazer.com

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset