Tiedote

Maailman tilastopäivä: Faktaa suomalaisesta elintarviketeollisuudesta

Julkaistu:

Kokosimme tietopaketin suomalaisesta elintarviketeollisuudesta maailman tilastopäivän kunniaksi. Katso listaus faktoista, hyödynnä diaesitys ja kokeile helppokäyttöistä elintarvikkeiden ulkomaankaupan tilastopalvelua.

Jokainen suomalainen on päivittäin tekemisissä elintarviketeollisuuden kanssa syömiensä ruokien ja juomiensa juomien kautta.

Elintarvikkeita valmistavat yritykset ovat avainroolissa ja suorastaan välttämättömiä ruuantuotannon laajassa ekosysteemissä, jossa alkutuotannon raaka-aineet jalostetaan kuluttajaystävälliseen, helposti käytettävään muotoon kotona tai vaikkapa henkilöstöravintolassa nautittavaksi.

Ruoka ei siis suinkaan päädy kaupan hyllylle suoraan pellolta tai navetasta, vaan siihen tarvitaan yritysten, tehtaiden, leipomoiden, meijereiden ja teurastamoiden sekä niissä työskentelevien ammattilaisten panosta. Puhutaan elintarvikkeiden jalostuksesta, elintarviketeollisuudesta. Millainen toimiala se on?

  • Huomattava työllistäjä. Elintarvikeyrityksiä on Suomessa 1 800 ja niiden palveluksessa työskentelee 38 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistetaan Suomen jokaisessa maakunnassa Ahvenanmaalta Lappiin.
  • Mittavat kerrannaisvaikutukset. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää peräti yli kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan!
  • Naisvaltaisimpia teollisuudenaloja. Elintarviketeollisuuden työntekijöistä 48 prosenttia on naisia, tehdasteollisuudessa vastaava osuus 26 prosenttia. Tehdasteollisuuden naistyöntekijöistä 22 prosenttia työskentelee elintarvikeyrityksissä.
  • Paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä. 70 prosenttia elintarvikeyrityksistä työllistää enintään viisi henkilöä.
  • Korkea kotimaisuusaste. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82 prosenttia. Elintarviketeollisuus on suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala maassamme.
  • Luo arvonlisää, tuottaa verotuloja. Elintarviketeollisuuden liikevaihto oli 11,2 mrd. euroa ja jalostusarvo 2,6 mrd. euroa vuonna 2019. Yksistään elintarvikkeiden valmisteveroista ja arvonlisäverosta kertyy valtion kassaan 3,6 mrd. euroa vuodessa.
  • Investoi, tutkii ja kehittää. Elintarviketeollisuus on suhdannevakaa toimiala, myös investoinneissa. Elintarvikeyritykset käyttävät Suomessa t&k:hon suhteellisesti eniten euroja koko Euroopassa!
  • Kesätöitä tuhansille nuorille. Ruokaa ja juomaa tarvitaan vuoden ympäri, myös loma-aikoina. Elintarvikeyrityksissä ahkeroi joka vuosi useita tuhansia kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita, myös poikkeusaikoina.
  • Vientiä ja tuontia. Ruoka- ja juomaviennin arvo oli 1,75 mrd. euroa ja tuonnin 4,7 mrd. euroa vuonna 2019. Tärkeimmät elintarvikkeidemme vientimaat ovat Ruotsi, Viro ja Saksa. Eniten viedään maitotaloustuotteita, juomia sekä kalaa ja lihaa.
  • Yhteiskunnan tukijalka. Koko ruoka-ala eli alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut työllistää Suomessa välilliset vaikutukset mukaan lukien 340 000 henkeä eli joka kahdeksannen työikäisen. Joka kymmenes veroeuro yhteiseen kassaan tulee ruoka-alalta.
Ulkomaankaupan tilastopalvelusta tietoa viennistä ja tuonnista

Yhä useammat suomalaiset elintarvikeyritykset hakevat kasvua viennistä ja ovat avanneet markkinoita kotimaan ulkopuolelle. Ruokaviennin ympärillä tapahtuu koko ajan ja kiinnostus sitä kohtaan on suurta.

ETL:n nettisivuilla on helppokäyttöinen tilastoportaali, josta voi hakea yksityiskohtaista tietoa elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista. Hakuja voi räätälöidä eri ajanjaksoille, tuotteittain ja tuoteryhmittäin sekä maittain. Tiedot tilastoon tulevat Tullista.

Palvelu löytyy täältä

Tilastoja Euroopan elintarviketeollisuudesta

Euroopan mittakaavassa elintarviketeollisuus on mahtitekijä: suurin teollinen toimiala, joka työllistää 4,7 miljoonaa ihmistä ja tuottaa liikevaihtoa 1 192 miljardia euroa. Alan eurooppalainen kattojärjestö FoodDrinkEurope julkaisee vuosittain laajan tietopaketin, jossa tarkastellaan myös ajankohtaisten ilmiöiden, kuten digitalisaation, brexitin, biotalouden ja kestävän kehityksen tavoitteiden vaikutusta elintarviketeollisuuteen.

Tuorein tilastokooste löytyy täältä 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset