Tiedote

Elintarviketeollisuus aikoo investoida tänä vuonna rohkeat 800 miljoonaa euroa

Julkaistu:

Ala odottaa valtiovallalta vakautta ja sääntelymalttia, jotta investointiaikeet myös toteutuisivat käytännössä.

Suomalaisessa teollisuudessa on päällä investointibuumi, jossa elintarviketeollisuus erottuu tuoreen tiedustelun mukaan rohkeimpien investointiaikeiden alana. Elintarvikeyritykset aikovat tehdä kiinteitä investointeja tänä vuonna peräti 809 miljoonalla eurolla, jossa olisi kasvua lähes 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Vähäinen ei ollut investointien kasvuvauhti elintarviketeollisuudessa viime vuonnakaan, 37 prosenttia. Tosin vuoden 2021 alussa yritysten ennakoimat, ennätykselliset 616 miljoonan euron investoinnit eivät toteutuneet aivan täysimääräisesti, sillä investointeja tehtiin reilulla puolella miljardilla eurolla.

Osa viime vuoden investointiaikeista on mahdollisesti siirtynyt tälle vuodelle koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden ja kasvaneiden investointiriskien vuoksi.

– Huomattava investointihalukkuus tilanteessa, jossa pandemia on heikentänyt alan kannattavuutta ja sumentaa yhä näkymiä, on hieno osoitus alan tulevaisuudenuskosta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä kehaisee.

Elintarviketeollisuuden tiukka kilpailutilanne edellyttää investointeja tuotannolliseen tehokkuuteen, jos mielii pysyä mukana markkinataistossa. Lisäksi hiilineutraaliin hyvinvointiyhteiskuntaan tähtäävä ns. vihreä siirtymä vaatii yrityksiltä investointeja vähäpäästöiseen ja energiatehokkaaseen teknologiaan.

– Monille kotimaisille elintarvikeyhtiöille markkinat ovat Suomea laajemmat, ja investoinneilla varmistetaan myös kotimaisen valmistuksen kilpailukyky vaativilla vientimarkkinoilla, Mikko Käkelä selvittää.

– Olisi suotavaa, että kaikki tälle vuodelle suunnitellut investoinnit pystyttäisiin myös toteuttamaan. Talouskasvun aikaansaaminen ja vihreän siirtymän mahdollistaminen edellyttävät valtiovallalta sääntelymalttia ja tahtoa luoda vakautta elintarviketeollisuuden toimintaympäristöön, Käkelä painottaa.

Elintarvikeyritysten tälle vuodelle kaavailemista investointieuroista kaksi kolmesta aiotaan käyttää kapasiteetin korvaamiseen. Koneiden ja laitteiden jatkuva kuluminen vaatii investointeja uusiin laitteisiin enemmän kuin teollisuudessa keskimäärin.

Joka neljäs investoitava euro aiotaan käyttää kapasiteetin lisäämiseen. Ala tekee edelleen jonkin verran myös rationalisointi-investointeja eli automatisoi esimerkiksi tuotantolinjojaan.

Tiedustelun mukaan elintarviketeollisuus jatkaa vahvoja panostuksiaan myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tälle vuodelle niiden suuruudeksi ennakoidaan 64 miljoonaa euroa.

– Panostukset t&k:hon varmistavat korkean lisäarvon tuotteiden valmistamisen Suomessa, Mikko Käkelä muistuttaa.

Lisätietoa

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset