Vienti

Suomalaisten elintarvikkeiden vahvuus kansainvälisillä markkinoilla ovat kestävästi tuotetut ja puhtaat raaka-aineet sekä pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevat ainekset. Maailmalla arvostetaan myös korkeaa ravitsemuksellista osaamista, hygieenistä laatua, erikoistuotantoa, kuten gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita, toimitusvarmuutta sekä jäljitettävyyttä.

Vienti parantaa ruuantuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä

Vienti on tärkeää suomalaisen elintarvikeketjun kasvulle ja kilpailukyvylle. Vienti parantaa kotimaisen tuotannon kannattavuutta monin tavoin. Se tarjoaa uusia myyntikanavia rajallisesti kasvavien kotimaan markkinoiden rinnalle sekä antaa yrityksille mahdollisuuden lisätä kapasiteetin käyttöastettaan, löytää korkeamman hintatason markkinoita ja kehittää tuotteita uusiin kuluttajatarpeisiin.

Kilpailukykyinen kotimainen elintarviketuotanto lisää mahdollisuuksia myös korvata tuontia suomalaisilla tuotteilla, vahvistaa maamme kauppatasetta ja lisätä työpaikkoja Suomeen.

Ruokaviennin kasvattamiseksi tarvitaan yritysten vientivalmiuksien kehittämistä ja erilaisten valtakunnallisten ja alueellisten vienti- ja kansainvälistymispalveluiden saatavuuden varmistamista. Viennin kasvu vaatii myös yritysten ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä elintarvikeviennissä kansainvälisesti edellytettävien lupien, selvitysten ja auditointien järjestämisessä.

Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut.

Katso tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista

Ulkomaankaupan tilastopalvelustamme löydät tietoa jalostettujen elintarvikkeiden, marjojen ja hedelmien sekä viljojen ja rehujen viennistä ja tuonnista.

Siirry tilastopalveluun

Tärkeimmät vientituotteet ja kohdemaat

Suomesta viedään monenlaisia elintarvikkeita, kuten maitotaloustuotteita, lihaa, kalaa, juomia, makeisia sekä leipää ja leivonnaisia. Arvossa mitattuna eniten viedään maitotaloustuotteita, alkoholi- ja virvoitusjuomia sekä tuoretta ja jalostettua kalaa.

Vuonna 2024 elintarvikkeita vietiin 2,3 miljardilla eurolla. Eniten ruokia ja juomia viedään EU-alueelle, jonne suuntautuu runsaat 60 prosenttia elintarvikeviennistä. Merkittävimpiä vientikohteita vuonna 2024 olivat Ruotsi, Viro, Saksa ja Alankomaat.

Vastaavasti vuonna 2024 elintarvikkeita tuotiin Suomeen 6,3 miljardilla eurolla. Osa elintarviketuonnista on alan yritysten omassa tuotannossaan tarvitsemia raaka-aineita, joita meillä ei tuoteta tai joita tarvitaan tasaamaan kotimaisen tuotannon satovaihtelua.

 

Datalla nostetta ruokavientiin

Kasvumoottorihanke Food Data Finland tähtää ruokaviennin kasvuun kehittämällä dataa hyödyntävää ruokaketjua ja edistää sitä kautta korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita.

Lisätietoa hankkeesta

Hyödynnä myös

Suomi-tietoa materiaalipankista

Finland Promotion Boardin uudistettu materiaalipankki tarjoaa työkaluja ja tietoa kaikille, jotka haluavat kertoa Suomesta ja suomalaisille tärkeistä teemoista kansainvälisesti.

Materiaalipankkiin

Vientiin liittyvissä kysymyksissä auttavat

Ma­ri­ka Säy­ne­vir­ta

Johtava asiantuntija, EU-asiat