Maan hallitus vannoo sääntelyn purkamisen nimeen ja haluaa vähentää kansalaisten arjen valintoihin kohdistuvaa holhousta. Alkoholin myyntiä vähittäiskaupoissa onkin vapautettu ja nikotiinipussit on päästetty pannasta.
Liberalisointi-into ei koske kuitenkaan elintarvikkeita.
Hallituksen holhousvimma kohdistuu kansalaisten kauppakassien sisältöön. Hallitus tietää paremmin, mihin suomalainen saa rahansa käyttää ruokakaupassa ja mihin ei.
Moni voi kokea ravitsemussuositukset ravitsemusrajoituksina. Hallituksen tilaama elintarvikkeiden markkinointia koskeva ohje määrittää suurimman osa ruuista ja juomista epäterveellisiksi. Makeisten ja suklaan sekä virvoitusjuomien verotusta kerrotaan kiristettävän terveyssyistä.
Ennen vanhaan moralistit vahtivat paheksuttavaa käytöstä. Nykypäivän ruokamoralistit haluavat vahtia sitä, miten suomalaiset syövät jakamalla elintarvikkeita ja ruokia hyviin ja pahoihin.
Meistä jokaisella pitää olla päätösvalta ja valinnanvapaus, mitä ostoskoriin valitsemme.
On selvää, että elintarviketeollisuus halua ihmisten pysyvän terveinä ja pitkäikäisinä. Olemme huolissamme esimerkiksi ylipainosta.
Ihmisten terveys ja hyvinvointi ovat kokonaisuus, jossa ruuan lisäksi riittävällä unella, liikunnalla ja hyvillä sosiaalisilla suhteilla on painava merkityksensä.
Kansalaisten ruokavalion parantamiseen tarvitaan holhouksen sijaan nykyistä enemmän myönteistä ohjausta ja kokonaisvaltaisia toimia ruoka-alan ja julkisen vallan yhteistyönä. Ihmisiä on kyettävä houkuttelemaan terveyden kannalta järkeviin valintoihin eli ”tuuppaamaan”.
Ruokia ja juomia valmistavat yritykset haluavat tuoda ratkaisuja siihen, että ihmiset syövät terveellisesti ja voivat hyvin. Kaupoissa on tarjolla kattava määrä terveellisiä vaihtoehtoja.
Elintarviketeollisuus on jo pitkään vähentänyt tuotteittensa sokeri-, rasva- ja suolapitoisuuksia osana vastuullisuustyötään. Työ on pitkäjänteistä, jotta ihmisten makutottumukset pysyvät mukana. Näin tuotteita ostetaan toisenkin kerran.
Useat elintarvikeyritykset ovat tehneet vapaaehtoisia ravitsemussitoumuksia, joilla ne sitoutuvat parantamaan ihmisten ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Näitä sitoumuksia olisi mahdollista kehittää tukemaan tuotteiden kehitystyötä.
Luotettava, kattava ja ajantasainen tieto väestön ravitsemuksesta on välttämätöntä sekä poliittisten päätösten, ravitsemustutkimuksen että elintarviketeollisuuden tuotekehityksen kannalta. Rahoituksen löytäminen uuden FinRavinto-tutkimuksen tekemiseen on erittäin tärkeää, sillä edellinen tutkimus on lähes kahdeksan vuoden takaa.
Kunta- ja aluevaalien lähestyessä on tärkeää varmistaa määrärahat monipuoliselle ja hyvinvointia tukevalle julkiselle ruokailulle. Lasten ja nuorten maailmassa kouluruokailu välipaloineen on keskeinen keino ohjata terveelliseen ravitsemukseen.

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset