Uutinen

Vastuullisuutta, yhdessä tekemistä ja monia mahdollisuuksia – elintarvikeala esittäytyi etäTETissä

Arlan tiimi ja elintarvikealan päivän juontajat Nia ja Matias.

Julkaistu:

Arlan tiimi ja elintarvikealan päivän juontajat Nia ja Matias.

Elintarvikeala osallistui toista kertaa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämään maailman suurimpaan etäTET-tapahtumaan torstaina 6.11.2025. Perjantaina 7.11. ala oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä ruotsinkielisessä etäTETissä DistansPRAO:ssa. Päivien aikana alaan tutustuivat tuhannet nuoret eri puolilta Suomea.

Elintarvikealan etäTETissä Apetit, Arla ja Snellman tarjosivat yläkouluikäisille nuorille tietoa niin tuotekehityksestä, työturvallisuudesta, opintopoluista, yritysten vastuullisuustyöstä kuin siitä, millaista on työskennellä ruokien ja juomien valmistuksessa.

Mukaansatempaavassa livelähetyksessä valmistettiin välipalaa, maisteltiin herneitä ja ilahduttiin Tirppa-linnun vierailusta. Lähetystä täydentävillä videoilla vierailtiin maitotilalla, kumottiin käsityksiä yksitoikkoisista työtehtävistä sekä seurattiin niin herneen matkaa pellolta pöytään kuin rokkarin työpäivääkin. Nähtiinpä lähetyksessä maitoautokin.

Elintarvikealan etäTETin juontajat, NYT-lähettiläät Nia Kellas ja Matias Merivirta käynnistivät päivän toimialan esittelyllä, jossa selvisi muun muassa kuinka moni suomalainen tekee työtä ruoan parissa ja miten paljon syömäkelpoista ruokaa päätyy vuosittain roskikseen.

Yhdessä liikkumista, uusia tuotteita ja ilmastotyötä

Arlan osuudessa prosessiasiantuntija Suvi Yrjänä kertoi työstään ja siitä, miten itse on päätynyt töihin elintarvikealalle. Suvi kertoi myös työvaatteistaan, joihin kuuluvat Arlan hankkimat vaaleat housut sekä valkoinen paita, hattu ja turvakengät – korut, tekokynnet ja -ripset ovat tehtaalla hygieniasyiden vuoksi kiellettyjä.


Suvi Yrjänän mielestä parasta työssä on yhdessä tekeminen.

Arlan markkinointitiimissä työskentelevä Betina Karvinen kertoi vaihtelevista työpäivistään. Yhtenä päivänä hän voi olla jakamassa aamupalaa kuluttajille Arlan Aamupala on asenne -kiertueella, toisena mainosvideon kuvauksissa.

Betina pääsee työssään seuramaan aitiopaikalta myös uusien tuotteiden kehitystä. Matka ideasta kaupan hyllylle saakka on yllättävän pitkä! Kehitysvaiheessa tutkitaan tuotteen laatua sekä kuluttajien mielipiteitä monin eri tavoin.

Brändivastaava Betina Karvinen kokee vaihtelevat työpäivät innostavina. Studiossa vieraili myös Arla Luonto+ Tirppa -lintu.

Vastuullisuusjohtaja Saara Azbel kertoi Arlan yhteistyöstä maidontuottajiensa kanssa. Suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät ketjun alkupäässä maitotiloilla, joten siellä niihin voidaan myös parhaiten vaikuttaa.

Pienempään hiilijalanjälkeen yrityksessä tähdätään myös esimerkiksi uusiutuvilla energialähteillä ja ympäristöystävällisiä pakkauksia kehittämällä.

Vastuullisuusjohtaja Saara Azbelia motivoi työ, jossa pääsee joka päivä tekemään jotain ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin eteen.

Arlalla henkilöstön hyvinvointiin panostetaan monin tavoin: erilaiset liikuntakerhot, yhteiset harrastukset ja Suomen aktiivisin työpaikka -palkinto kertovat, että liike ja yhteisöllisyys ovat osa yrityksen arkea.

Turvallista työntekoa, vinkkejä työelämään ja välipalaa

Snellmanin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Antti Koivukankaan johdolla osallistujat pääsivät tutustumaan ruokatehtaassa työskentelyyn sekä siihen, miten Snellmanilla huolehditaan ihmisten hyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Lisäksi kuultiin muun muassa työsuhde-eduista, siitä mihin yrityksessä tarvitaan juristia ja rocktähden ajatuksia vuorotyöstä.

 

Snellmanin lähettämössä työskentelevälle Joel Sundqvistille vuorotyö sopii paremmin kuin hyvin. Joskus hän on töissä päivällä, joskus illalla ja joskus myös yöllä. Ja, kun Joel ei ole töissä, tekee hän musiikkia tai esiintyy artistina.

Snellmanin pakkaaja Tiina Leppänen oikaisi yleisiä käsityksiä tylsästä ja yksitoikkoisesta tehdastyöstä ja työn vaarallisuudesta.

”Ei todellakaan ole! Hyvät työkaverit, voi kuunnella radiota, podia, audiokirjaa ja vaikka mitä. Tuotteet vaihtuvat, työpisteet vaihtua ja erilaisia siirtoja tapahtuu päivä aikana. Se tekee työstä kiinnostavan.”

”Kun toimitaan sääntöjen mukaan, tämä on ihan turvallista. Työturvallisuudesta puhutaan joka päivä.”

Töissä on mukavaa ja työkaverit parhaita. Työntekijät arvostavat myös liikuntaetuja, toimipisteiden kuntosaleja ja henkilöstömyymälää.


Snellmanilla työntekijät pitävät huolta kunnostaan omalla kuntosalilla. Lisäksi yrityksessä työskentelee oma personal trainer, joka auttaa työntekijöitä pysymään kunnossa. Tekosyyt olla kuntoilematta ovat siis vähissä!


Urheilutoimittajanakin työskennellyt Antti Koivukangas rohkaisi nuoria kokeilemaan erilaisia töitä. ”Ei kannata stressata, vaikkei heti tiedä mitä haluaa opiskella tai tehdä – oma juttu kokeilemalla.”


Snellmanin Kokkikartanon tuotekehittäjä Elli Pietilä (vasemmalla) ja sisällöntuottaja Marjut Kriikku valmistivat lähetyksessä ruokaisia välipalavaihtoehtoja.

Hernemaistiaisia ja konkreettista asiaa vastuullisuustyöstä

Apetitin osuudessa seurattiin herneen matkaa pellolta pöytään. Yrityksen laadunvarmistuspäällikkö Marika Virtanen kertoi, että herneiden laatua valvotaan sekä ihmisten että laitteiden avulla. Siksi ne maistuvat aina niin hyviltä!

Laadunvarmistuspäällikkö Marika Virtanen tarjoili hernemaistiaisia Nialle ja Matiakselle. Herneissä ON eroja.

Apetitin vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Miika Kemilä haastoi nuoret vastaamaan, mikä tekee heidän mielestään ruuasta vastuullista. 15:sta eri vaihtoehdon joukosta ylivoimaisesti eniten nuorten ääniä keräsi ruuan kotimaisuus!

Miika Kemilä esitteli kolme konkreettista esimerkkiä Apetitin vastuullisuustyöstä: porkkanaverkon, rapsijauheen ja järvikalapuikot. Porkkanaverkolla voidaan torjua porkkanakemppi-nimistä tuholaista ilman torjunta-aineita.

Videolla yrityksen HSE-päällikkö Jenni Sarviluoma muistutti, että työturvallisuus on yksi avaintaito elintarvikealalla. Sen eteen yrityksissä tehdään työtä joka päivä.

Perjantaina elintarvikeala esittäytyi ruotsinkielisessä DistansPRAOssa. Tiiviissä esittelyssä nuoret pääsivät tutustumaan maitoautoon sekä saivat tietoa kasviöljypuristamosta ja ruokatehtaassa työskentelystä.


Perjantaina osuudessa päästiin tutustumaan alan työtehtävien lisäksi myös maitoautoon!

Yritysten hieno ohjelma tarjosi takuulla nuorille uusia oivalluksia ja tietoa elintarvikealan monen makuisista työmahdollisuuksista!

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset