Artikkeli

Vastuullisuus on HKScanille jatkuvaa parantamista

Julkaistu:

Terveellinen ruoka on yksi HKScanin neljästä vastuullisuuden painopistealueesta. Teemme pitkäjänteistä, tutkittuun tietoon ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa työtä ruokien terveellisyyden kehittämiseksi, ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoo. HKScan on EK:n jäsenliiton, Elintarviketeollisuusliiton jäsenyritys, joka näyttää suuntaa kohti yhä vastuullisempaa ruuantuotantoa.

Minkälaisia vastuullisuustekoja HKScanilla on terveelliseen ruokaan liittyen?

Hyvinkin paljon erilaisia! Terveellisen ruokavalion peruspilarit ovat monipuolisuus ja kohtuullisuus. HKScanin tavoitteena on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi, ja valikoimassamme on tuotteita arkeen ja juhlaan. Kannatamme ruokademokratiaa ja ruokailoa, hyvään syömiseen mahtuu monenlaisia ruokia.

Olemme tehneet pitkäjänteistä, tutkittuun tietoon ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa työtä ruokien terveellisyyden kehittämiseksi. Yhtenä Itämeren alueen suurimmista elintarvikeyhtiöistä toiminnallamme on vaikutusta myös kansanterveyteen. Vähennämme määrätietoisesti tuotteissamme muun muassa suolan määrää ja parannamme rasvan laatua. Lisäksi tarjoamme erilaisiin tarpeisiin sopivia pakkauskokoja.

Tavoitteenamme on tehdä tasaiseen tahtiin tuotteita, joissa on huomioitu jokin tietty terveyskulma. Se voi liittyä rasvan, suolan tai kasvisten määrään, lautasmallin huomioimiseen, pakkauskokoon tai siihen, että tuote täyttää Sydänmerkin kriteerit. Valikoimissamme onkin useita Sydänmerkki-tuotteita. Myös ravitsemusviestintä otetaan huomioon.

Yksi merkittävimmistä innovaatioistamme terveelliseen ruokaan liittyen on HK Rypsiporsas®, jonka HKScan toi markkinoille kymmenen vuotta sitten. Innovatiivisessa Rypsiporsas-konseptissa porsaan ruokavaliossa on pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, minkä vuoksi lihan rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi ja sisältää omega-3-rasvahappoja. Liha on maukkaampaa, mureampaa ja täyttää rasvan laadun suhteen hyvin suomalaiset ravintosuositukset.

Mitä tavoittelette vastuullisuudella?

Meille HKScanissa vastuullisuus on aitoja tekoja koko arvoketjussa ja jatkuvaa parantamista. Näytämme suuntaa kohti yhä vastuullisempaa ruuantuotantoa. Turvallinen ja terveellinen ruoka on HKScanin vastuullisuuden painopistealueita yhdessä ympäristön, oman yhteisömme ja eläinten hyvinvoinnin kanssa.

Koskipa vastuullisuus mitä kulmaa tahansa, se on asia, jota kuluttajat hakevat ja jopa edellyttävät. Vastuullisuus on HKScanin strategian perusta, ja olemme asettaneet kunnianhimoiset tavoitteet vastuullisuusohjelmassamme. Pienennämme jatkuvasti ympäristövaikutuksiamme ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä. Tavoitteenamme on hiilineutraali ruokaketju vuoden 2040 loppuun mennessä.

Agrofood Ecosystem® -mallissa teemme innovatiivista yhteistyötä koko ruokaketjun kanssa. Tutkimme ennakkoluulottomasti uusia tapoja, joilla voimme pienentää ilmastovaikutuksia, tukea biodiversiteettiä ja eläinten hyvinvointia sekä estää vesistöjen rehevöitymistä. HKScan on laskenut Kariniemen®-kananpojan vesijalanjäljen hyödyntäen AWARE-menetelmää ja lisäksi olemme ensimmäisenä maailmassa laskeneet myös broileripilottitilan ympäristöjalanjäljen.

Olemme sitoutuneet eläinten hyvinvoinnin kehittämiseen. Esimerkiksi Kariniemen®-kananpoikia kasvattavalla Kiiskin tilalla on kevään 2021 aikana seurattu kananpoikien hyvinvointia tekoälyn ja kameroiden avulla.

Miten vastuu turvallisesta ja terveellisestä ruoasta tulee ilmi liiketoiminnassanne?

Se on osa päivittäistä tekemistämme. Turvallisen ja terveellisen ruoan kehittämisessä vastuullisuus alkaa siitä, että ostamamme raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja ja jäljitettäviä, ihan samalla tavalla kuin meidänkin tuotteemme. Hankimme eläimet suoraan sopimustuottajiltamme, joten tiedämme, miten ja millaisessa ympäristössä ne on kasvatettu. Noudatamme tiukkoja tuoteturvallisuusstandardeja koko ruokaketjussamme.

Ravitsemussuositusten mukaisesti korostamme kokonaisuuden ja kohtuuden merkitystä: monipuoliset ja tasapainoiset ruokavalinnat auttavat voimaan hyvin. Muistutamme, että terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, jossa monipuolisuus ratkaisee. Liha on osa terveellistä ruokavaliota. Se on erinomainen proteiinin ja monien välttämättömien ravintoaineiden lähde. Liha on luontaisesti hyvä ravintoaineiden lähde esimerkiksi proteiinille, B-vitamiineille ja kivennäisaineille kuten raudalle, sinkille ja magnesiumille, joten lihan avulla on helppo toteuttaa ruokavalion monipuolisuus.

Omassa työssäni pidän huolta, että kaikissa tuotekategorioissamme on herkuttelutuotteiden lisäksi terveellisiä vaihtoehtoja. Painotan kuitenkin, että kuluttaja on tässä ohjaajan penkillä. Oli tuote kuinka terveellinen tai vastuullinen hyvänsä, se päätyy ruokahävikiksi, jos se ei miellytä kuluttajaa. Ja hävikki on vihoviimeinen asia vastuullisuuden kannalta.

Ruokahävikkiä pienennämme esimerkiksi kehittämällä entistä toimivampia pakkauksia. Hävikin vähentäminen on yksi tehokas keino ympäristövaikutusten pienentämiseen.

Miten teille tärkeät sidosryhmät ovat reagoineet edellä kertomiisi vastuullisuustekoihin?

Palaute on ollut positiivista. Käymme esimerkiksi asiakkaidemme kanssa hyvää keskustelua vastuullisuustavoitteista ja käynnissä olevista toimenpiteistä. Kuluttajia vastuullisuusasiat kiinnostavat todella paljon. Kuluttajapalvelumme saa kysymyksiä muun muassa tuotteiden alkuperästä, raaka-aineiden hankinnasta ja ravitsemuksesta. Niistä halutaan myös käydä keskustelua kanssamme.

Vastuullisuus on sanana ollut vuosien ajan myös kirosanan kaltainen hokema. Miten yritys voi erottautua aidosti vastuullisena?

Ydinero sanahelinän ja uskottavan vastuullisuuden välillä on, että pystyy osoittamaan asiat todeksi toimenpiteillä ja kertomaan edistymisestään konkreettisten mittarien avulla. HKScanin tavoitteena on hiilineutraali ruokaketju ja kerromme avoimesti vastuullisuusteoistamme, joita teemme yhteistyössä sopimustuottajiemme ja muiden kumppaneidemme kanssa.

Minkä vinkin antaisit vastuullisuusmatkansa alussa olevalle yritykselle?

Vastuullisuus on pitkäjänteistä jatkuvaa parantamista eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa. Sokkona ei kuitenkaan kannata lähteä juoksemaan, vaan aloittaa tutustumalla omaan toimintaan, sen vaikutuksiin sekä kohtiin, joissa voidaan kehittyä. Konkreettiset, mitattavat vastuullisuustavoitteet auttavat johtamaan työtä ja seuraamaan edistymistä.

Vastuullisuustyötä ei tarvitse tehdä yksin. Yhteistyö ja kumppanuudet ovat tärkeitä. Muilta voi myös ottaa ylpeästi mallia, kaikkea ei tarvitse keksiä itse. Erilaiset sitoumukset ovat lisäksi hyvä keino kartoittaa vaikuttavia ja vastuullisia toimenpiteitä. Esimerkiksi terveellisten tuotteiden kehittämisessä voi käydä ottamassa mallia Ravitsemussitoumuksista.

”Meille HKScanissa vastuullisuus on aitoja tekoja koko arvoketjussa”, kertoo ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen. 

HKScan

  • HKScan on suomalainen pörssilistattu elintarvikeyhtiö
  • Liikevaihto vuonna 2020 lähes 1,8 mrd. €
  • Työllistää noin 7 000 ammattilaista.
  • Kotimarkkinoita Suomi, Ruotsi, Baltia ja Tanska.
  • Tuotevalikoimassa siipikarjan-, sian- ja naudanliha sekä lihavalmisteet ja ateriat
  • Tunnettuja tuotemerkkejä HK®, Kariniemen®, Via®, Scan®, Pärsons®, Rakvere®, Tallegg® ja Rose™
  • Tavoitteena hiilineutraali ruokaketjun maatiloilta kuluttajille vuoden 2040 loppuun mennessä osana Zero Carbon -hanketta

Artikkeli on julkaistu osana EK:n Vastuullisuuden tekijät -juttusarjaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset