Tiedote

Vaikka maakaasun tulo Venäjältä lakkaa, ruoka ei lopu Suomesta

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto on tyytyväinen valtioneuvoston ratkaisuihin, joilla turvataan maakaasun saanti Suomessa kesän yli Balticconnector-siirtoputkella ja LNG-terminaalilaivalla pidemmällä aikavälillä.

Maakaasu on elintarviketeollisuudessa usealle yritykselle keskeinen energialähde ja kriittinen tuotannontekijä huoltovarmuuden kannalta. Yritykset tekevät parhaillaan maakaasua korvaavia energiainvestointeja, mutta niitä kaikkia ei saada käyttöön vielä lähikuukausina investointien vaatiman ajan ja osin myös lupakäytäntöjen vuoksi.

– Elintarviketeollisuus on levittäytynyt kaikkialle Suomeen, eikä läheskään kaikkien yritysten tuotanto ole riippuvaista maakaasusta. Maakaasua käytetään kuitenkin pääsääntöisesti eteläisessä Suomessa kaasuputken varrella sijaitsevissa elintarvikeyrityksissä. Ne vastaavat arviolta neljäsosaa alan liikevaihdosta ja toimivat muun muassa leipomo-, paahtimo- ja valmisruokateollisuudessa, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta selvittää.

Huoltovarmuuskeskus on ilmoittanut, että se pyrkii turvaamaan maakaasun saannin niin sanotuille huoltovarmuuskriittisille elintarvikeyrityksille. Ne ovat yrityksiä, joille on määritelty erityistehtäviä ruokahuollon varmistamiseksi yhteiskunnan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

– Elintarviketeollisuus, valtioneuvosto ja Huoltovarmuuskeskus ovat tehneet koko kevään hartiavoimin töitä maakaasun saannin varmistamiseksi elintarviketuotannolle. Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja koordinoitua, Heli Tammivuori kiittelee.

– Suomessa ei ole pelkoa ruuan loppumisesta, vaikka maakaasun tulo Venäjältä lakkaa. Ruokaa riittää kaupoissa, kouluissa ja sairaaloissa myös tästä eteenpäin, Tammivuori korostaa.


Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset